Vajon Gryllus Dorka vagy Árpa Attila hal meg hamarabb?

2015.08.04. 14:32

Csoda történt volna a magyar filmgyártásban, és végre kapunk egy amerikai és skandináv mintákat ügyesen követő, izgalmas hazai gyártású thrillert? Szeptember 10-én kiderül: ekkor kerül ugyanis mozikba Mátyássy Áron thrillere, a Víkend, amit nemcsak én emlegettem

magyar Gyilkos túraként,

hanem maga a rendező is, amikor kint jártunk nála a forgatáson, egy bakonyi erdészlakban. A frissen kijött előzetes mindenesetre nagyon biztató:

Víkend - a magyar Deliverance!

A Víkend története a klasszikus recept mentén épül fel, akárcsak az 1972-es Gyilkos túra Jon Voighttal és Burt Reynoldsszal: Sikeres nagyvárosi negyvenesek egy csoportja vidéki kirándulást szervez, hogy végre kipihenhessék a dolgos mindennapok fáradalmait. Ám a magának való hegyi közösség nem nézi jó szemmel a betolakodókat, és a falusi idill hamarosan rémálomba csap át, ahol előkerülnek a fegyverek is. Mátyássy Áron filmje persze nem attól lesz a magyar Deliverance, hogy szolgai módon követi az eredeti dramaturgiát, és az elején Gryllus Dorka gitárpárbajt vív a falu bolondjával, aztán Árpát megerőszakolják az erdőben, a többiek pedig bosszút állnak érte.

A sztori röviden

A hivatalos tartalomismertető szerint három magabiztos pesti sikerember, István, a milliomos építési vállalkozó (Lengyel Tamás), Márta, az ügyvédje (Gryllus Dorka) és László (Simon Kornél), az ügyvédnő férje együtt indul Erdélybe, hogy egy kis hegyi faluban vadászattal töltsék a hétvégét, és kipihenjék az első fokon felmentéssel zárult bírósági ügyük fáradalmait.

Márta azonban véletlenül lelő egy helybélit, majd a hivatalos rendőrségi eljárás helyett a holttest eltüntetését és a hallgatást választja. És természetesen kiderül, hogy a két férfinak is megvan a maga titkos terve és sötét titka.

Az Isten háta mögött, a Kárpátok sziklái között elszabadulnak a vad, ősi ösztönök – és mindenki csak magára számíthat…

Apukám mindig csak annyit kérdez: Ebben a filmben is meghalsz?

Ezt Gryllus Dorka mesélte két éve, a Víkend forgatásán, ahol nagyon örült, hogy végre nem bajba jutott lány alakít, hanem egy vagány csajt, aki puskával lövöldözik.

De a filmben szerepel egy másik olyan magyar színész is, akit minden filmjében leszúrnak vagy agyonlőnek: Árpa Attila, aki itt a főszereplő építési vállalkozó sofőrjét, testőrét és harcművészekben is járatos mindenesét alakítja. Azt ugyan nem árulta el, hogy ebben a filmjében is meghal-e, de nem lennénk meglepve, ha a főnöke parancsára ő ásná el el a hullákat a vadászház fészere mellett, és végül nem érné meg a stáblistát.