Ezek a filmek Európa legjobbjai

2015.09.08. 12:59 Módosítva: 2015.09.08. 13:02

Az Európai Filmakadémia kiválasztotta azt az 52 filmet, amiből december 12-én egy díjátadó keretében kiválasztják a legjobbakat. A következő néhány hétben az akadémia tagjai döntenek a jelöltekről az alábbi kategóriákban: 

  • legjobb európai film
  • legjobb rendező
  • legjobb színész
  • legjobb színésznő 
  • legjobb forgatókönyvíró. 

A jelöltek kilétére november 7-én Spanyolországban, a Sevilla Európai Filmfesztiválon derül fény. Egy hét tagot számláló zsűri dönt a legjobb európai operatőr, vágó, jelmeztervező, zeneszerző, hangmérnök és látványtervező kategóriák győzteseiről.

Sajnos a jelöltek között egy magyar film sincsen, azt az online közönségszavazáson kell keresni, ott a Fehér Istenre lehet voksolni, sőt,még berlini utat is lehet nyerni azzal, ha ott szavaz az ember.

Szóval magyar film nincs, de két magyar vonatkozású bekerült a listába: az egyik a nálunk, magyar színészekkel is forgatott Duke of Burgundy című kosztümös, leszbikus szerelmi dráma, a másik pedig a Kukoricasziget, aminek Ragályi Elemér volt az operatőre.

A teljes listát a honlapon lehet megtekinteni, olyanok is bekerültek, mint a svéd az, Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről vagy az izlandi Kosok.