A Star Wars VII csak megdöntött minden bevételi rekordot

2015.12.22. 08:22

Az első információk alapján Az ébredő erő csak az észak-amerikai bevételi rekordokat döntötte meg - mondjuk azok közül jópárat: az első film lett, ami egy nap alatt 100 millió dollárnál többet keresett, a legtöbb pénzt hozta decemberben, a legtöbbet kereste az első, éjféli vetítésekkel, a legnagyobb IMAX-bevételt produkálta és 238 millió dollárjával messze túlszárnyalta a Jurassic World 208 milliós nyitányát.

A világpiacon is nagyszerűen szerepelt, de nem annyira jól, mint a Universal nyári bemutatója: a Jurassic World tegnap estig még tartotta magát, és 525 millió dolláros első hétvégi bevételével világelsőnek számított. Aztán jött az igazi számolgatás, mert ugye a premier számait becslések adják, az előzetes jegyeladásokra és a szakemberek prognózisára alapozzák őket, a valós számok akkor vannak meg, amikor lezárják a kasszákat, és Marika néni felsepri a popcorn a teremben. Ennek alapján az 517 millió dollárosra becsült bevétel helyett 529 milliót számoltak össze, azaz hivatalosan is Az ébredő erő minden idők leg nagyobb nyitóhétvégéjét termelő filmje.

Mi a világpiacot erősebbnek jósoltuk december elején, az észak-amerikaitól 210 milliót, a többi országtól 390 milliót vártunk, azaz 61 millió dollárral fölé lőttünk, elnézést.

Az ébredő erő ráadásul úgy hozta be ezt az 529 millió dollárt, hogy kevesebb országban mutatták be, mint a Jurassic Worldöt, például Kínában csak januárban kerül mozikba, márpedig az elég nagy piacnak számít (érdekes, de a Star Wars-mánia ott még nem vert gyökeret, az eredeti trilógiát be sem mutatták annak idején). A Universal elegáns gesztussal vette tudomásul, hogy december 21. óta nem az övék minden idők legjobb nyitánya, és az alábbi képpel gratuláltak a Disneynek.

jurassic-world-star-wars