Lady Gaga, Stallone és Magyarország első Aranyglóbusza

2016.01.11. 05:07

A vasárnap esti Aranyglóbusz-gála legnagyobb kérdése az volt, hogy a legjobb külföldi film kategóriában nyer-e a Saul fia. A válasz: igen, az erről szóló cikkünket itt olvashatják, ebben a cikkben a többi díjazottal és a gálával foglalkozunk. 

Tehát vasárnap este adták az Aranyglóbusz-díjat, a hollywoodi külföldi újságírók elismerését. A Los Angeles-i gálát Ricky Gervais vezette, aki rögtön egy pohár sörrel kezdte az estét. 

Majd rögtön lekussoltatta a népet, és belekezdett a nyitómonológjába: „Megcsinálom ezt a monológot, aztán visszavonulok, Sean Penn sem fog megtalálni” – utalva a díjátadó napján kirobbant a Köpcös-ügyre. „Próbálok ma kedves lenni, olyan tehetségesek vagytok. Néhányan, a többiek  inkább csak jól házasodtak.” A gálát közvetítő tévécsatornával kezdte a cinkelést: „Az NBC élőben adja ezt az adást, mert nekik ma este nulla jelölésük van, nem tudnak elfogultak lenni. De tényleg kedves leszek, mert megváltoztam, na nem annyira, mint Caitlyn Jenner, aki nagyon sokat tett a női autóvezetők elismerése érdekében. De tényleg nem mondok semmi támadót, mert a végén a HFPA elnöke fog levonszolni a színpadról, igen, egy öreg ember fenyegetett meg!” A jelölteket is kóstolgatta: „Jeffrey Tambor, igazi tökös szerep, nem is tudom, hogyan tudta női ruhában megoldani. Hatalmas tökei vannak!” – a színész ugyanis egy transznemű nőt alakít az Amazon Transparent című sorozatában. „A Spotlight csodálatos film, arról szól, hogy a katolikus egyház gyereket molesztál, valószínűleg ez Roman Polanski kedvenc randifilmje!” – na itt volt az, amikor először fagyott az arcokra a mosoly, pedig még volt hátra! „Jennifer Lawrence egyenlő fizetést követel, és itt szeretném elmondani, hogy ugyanannyi pénzt kapok, mint az előző években Tina Fey és Amy Poehler, most mit csináljak, ha ők ketten kellettek ehhez a munkához. De nagyon örülök, hogy lesz női remake az Ocean's Twelve-ből és a Szellemirtókból is, garantált siker, és olcsón ki lehet hozni a szereplőgárdát is!” És akkor megadta a kegyelemdöfést az Aranyglóbusznak is: „Ez egy értéktelen díj, egy öreg, szellemileg zavart újságíró díja, aki szeretne veled szelfizni. Nekem három van, az egyikkel az ajtót támasztom ki, a másik az asztal alatt van. És még így is elhívtak engem műsort vezetni!”

A 73. Aranyglóbusz díjai

Legjobb női mellékszereplő: Kate Winslet, Steve Jobs

Legjobb férfi mellékszereplő: Sylvester Stallone, Creed

Legjobb dal: Spectre

Legjobb filmzene: Aljas nyolcas

Legjobb színész (dráma): Leonardo DiCaprio, A visszatérő

Legjobb színésznő (dráma): Brie Larson, A szoba

Legjobb színész (vígjáték): Matt Damon, Mentőexpedíció

Legjobb színésznő (vígjáték): Jennifer Lawrence, Joy

Legjobb külföldi film: Saul fia, Magyarország

Legjobb animáció: Agymanók

Legjobb film (vígjáték): Mentőexpedíció

Legjobb film (dráma): Visszatérő

Életműdíj: Denzel Washington

A tévés díjakról a Comment:comon írunk. 

„Ez a gála a különleges teljesítményekről szól, az első két díjátadónak még sincs egy sem, nem is tudom, mit keresnek itt” – konferálta fel a műsorvezető Jonah Hill és Channing Tatum párosát a színpadra. De csak Tatum érkezett meg, Jonah Hill ugyanis  egy medvejelmezben kóválygott, hogy felhívja a figyelmet az este egyik fontos, ám hiányzó szereplőjére: A Visszatérő medvéjére. Végül a legjobb filmes női mellékszereplő díját Kate Winslet kapta, aki pont egy asztalnál ült a díjat ezzel elvesztő Alicia Vikanderrel. A színésznő nagyon meg is volt lepődve a köszönőbeszéde alatt. „Fassbender, te egy legenda vagy, egész nap csak néznélek, köszönöm, hogy ilyen csodás társ voltál ebben a filmben. Aaron Sorkin, te meg őrült vagy, hogy lehet ennyi szöveget írni egy színésznek?” – kérdezte, majd választ is kapott: sehogy, ugyanis le is keverték a túl hosszú köszönőbeszéde miatt. 

A tévés női mellékszereplő díját Maurey Tierney kapta az Affairben nyújtott alakításáért. A Vészhelyzet Abbyjeként ismert színésznőnek ez volt az első jelölése és díja, teljesen megérdemelten, fantasztikus teljesítményt nyújtott a sorozatban. A köszönőbeszéde közben a szemüvegét igazgatta, az íróknak köszönte meg a díjat, amiért ilyen jó szerepet írtak neki, és Dominic Westnek, akit mindenki utál ebben a sorozatban. A legjobb tévés vígjáték színésznő díját Rachel Bloom kapta a Crazy Ex-girlfriend című sorozatból. A teljesen bepörgött színésznő a színpadról üvöltötte, hogy a pilotot egy nap alatt hatszor dobták vissza, úgyhogy elsősorban a CW csatornának mond köszönetet, amiért egy musical-vígjáték egyáltalán műsoron lehet ebben a világban. Az este első meglepetése, hogy a legjobb vígjátéksorozat a Mozart in the Jungle, de a legjobb minisorozat is a Wolf Hall lett, ami azt jelenti, hogy az este két nagy esélyese, a Transparent és a Fargo is elesett a saját kategóriájában. 

Annál nagyobbat nyert Oscar Isaac, a Star Wars hősét a Show me a hero című HBO-sorozatban nyújtott szerepléséért ismerték el, ami valóban figyelemreméltó volt, de a díjazásában egészen biztosan szerepet játszott az is, hogy az új Star Wars hatalmas ismertséget hozott neki. Végig Harrison Ford arcát mutatták a közönség soraiban a köszönőbeszéde alatt, amiben egyébként a műsor kitalálóinak mondott hosszan köszönetet.  

Lady Gaga elsőként díjkiosztóként érkezett a színpadra: a legjobb férfi mellékszereplő díját adták át Tom Forddal együtt, de már itt arról beszélt, hogy mennyire örül, hogy részese lehetett ennek a tévés szcénának, ugyanis az American Horror Storyban nyújtott szerepléséért jelölték. A díjat egyébként Christian Slater kapta a Mr. Robotért, aki Hollywoodnak mondott köszönetet, amiért az elmúlt négy évtizedben azt csinálhatta, amit a világon a legjobban szeret. Később Lady Gaga is megkapta az elismerést, amire annyira vágyott, ő lett a legjobb színésznő minisorozatban. 

Jamie Foxx nyomta le az este legeslegjobb poénját, amikor a legjobb filmzene díját adta át. A boríték kinyitása után ugyanis teljesen komolyan nyögte be, hogy Straight Outta Compton kapta az elismerést, amin először mindenki halálra rémült, majd gyors váltással halálra röhögte magát. Jamie Foxx teljesen komolyan lengette a borítékot, amin viszont ott állt fekete-fehéren, hogy a díjat Ennio Morricone nyerte az Aljas nyolcashoz szerzett zenéjéért. A díjat a rendező Quentin Tarantino vette át. „A kedvenc zeneszerzőm, és nem ilyen filmesekről beszélek, hanem rendes zeneszerzőkről, mint Mozart és Beethoven. És ez az ember még sosem nyert díjat itt Amerikában. És én rendeztem azt a filmet, amiért ez az ember díjat nyert. Szóval Ennio nevében csak annyit mondok: Grazie!" (Ezt egyébként Tarantino rosszul mondta, mert Morricone nyert már Golden Globe-ot, igaz, azt is mondta, hogy ez a díj nem számít Amerikának, hiszen külföldiek adják. Sőt, Morricone Oscar-díjat is nyert már, igaz, egyben az életművéért.)

„Eva Longoria és America Ferrara, akiket Donald Trump hamarosan deportál" – konferálta a díjátadókat Ricky Gervais.  „Eva Longoria vagyok, tehát nem Eva Mendes”, „én pedig America Ferrara, azaz Gina Rodriguez" – reagált a két színésznő viccesen a latin színésznők életére. A legjobb tévés férfi színész díját dráma kategóriában Jon Hamm nyerte, akit utoljára jelölhettek, hiszen a Mad Men tavaly véget ért. A színész próbált viccelni azzal, hogy szerencsére nem Chumbawamba-dallal zárult a széria, mert Matthew Weiner megtalálta a megfelelő lezárást, de elég kevesen nevettek a teremben, így talán nem mindenki tudja, hogy a sorozat egy gigantikus Coca-Cola-reklámmal ér véget. 

„Joy és Trainwreck, nem Charlie Sheen kedvenc kurvái, hanem a két következő díjkiosztó filmjeinek címe” – adta az ívet tovább Gervais. Amy Schumer és Jennifer Lawrence poénkodtak: „Én JLaw vagyok, én pedig A-shu!”  JLaw próbálta elmagyarázni, hogy a becenévért meg kell dolgozni, úgyhogy Amy Schumer kettőre is gondolt, az egyik: Ms. Tom Hardy, a másik pedig Amy, ahol már az összes Hemsworth járt. Ők egy-egy klipet konferáltak fel a filmjeikből, de inkább csak arra volt jó ez a pár jelenet, hogy bemutassák: ők az ügyeletes jó fejek most Hollywoodban. Ryan Gosling és Brad Pitt is együtt vezették fel a filmjüket, nagy őrjöngés fogadta a párosukat, amint próbálták előadni, hogy most megvannak sértődve egymásra, amiért az este két legszebb férfijaként egymástól lopják el a reflektorfényt. Tehát ők most az ügyeletes férfi jó fejek Hollywoodban!  Szintén jófejkedés kategóriában indult a legjobb forgatókönyvet konferáló Will Ferrell, Mark Wahlberg páros 2016-os napszemüvegekben, amiben alig tudták felolvasni a szövegeiket, részben azért is, mert annyira röhögtek rajtuk. „Ezek a tévések! Nem tudnak viselkedni! Így sosem fognak ide feljutni a színpadra.” A díjat a Aaron Sorkin kapta a Steve Jobs forgatókönyvéért. 

Az este visszatérő poénja volt, hogy a Mentőexpedíció című filmet a vígjátékok között indították, így a legjobb filmszínész vígjáték kategóriában Matt Damon lett a nyertes, ahogy arra számítani lehetett. A színész gyerekeinek mondott köszönetet, majd emlékeztetett, hogy 18 éve állt itt utoljára, amikor a Good Will Hunt forgatókönyvéért nyertek Ben Affleckkel. „Sok olyan filmet csináltam, amit nem sokan néztek meg, de most végre csináltam egyet, amit viszont sokan megnéztek.„ Óriási meglepetésre a Mentőexpedíció lett a legjobb vígjáték is, amit Ridley Scott vett át, ő még sosem nyert sem Oscar-díjat, sem Aranyglóbuszt, nem is engedte, hogy lekeverjék, végigmondta a bekészített köszönőbeszédét, amiben alaposan végigment a stábon. 

A legjobb animáció papírforma volt: az Agymanók nyert, a legjobb filmes férfi mellékszereplőnek viszont mi Mark Rylance díjazását vártuk, de már ott is megemlítettük, hogy Sylvester Stallone még nagyot előzhet balról, és így is lett. Stallonét utoljára 1977-ben jelölték a Rocky főszerepéért és forgatókönyvéért, mégis, a színésznek ez az első Aranyglóbusza, a Creedben nyújtott szerepléséért. „Köszönöm Rocky Balboának, ő a lehető legjobb képzeletbeli barát!”

Az este másik legjobb poénja volt, amikor Aziz Ansari a Méltósággal veszíteni Jeffrey Tambor ellen című könyvet olvasta, miközben a legjobb vígjátékszínész kategóriában jelöltként mutatták. De hiába, a díjat ugyanis Gael Garcia Bernal kapta a Mozart in the Jungle-ért, úgyhogy úgy látszik, a transztémának leáldozott Hollywoodban. 

Ezután következett a Saul fia díjazása, azaz Magyarország első Aranyglóbusza a legjobb külföldi film kategóriában, amit Helen Mirren és Gerard Butler adtak át, erről itt írunk bővebben. A mélyen dekoltált Katy Perry adta át a legjobb dal díját minden idők egyik legrosszabb James Bond-dalának, a Writing on the Wallnak, ami eléggé megkérdőjelezi az Aranyglóbusz komolyan vehetőségét, még a díjat átvevő Sam Smith sem gondolta, hogy ő fog nyerni ezen az estén. 

„Néhány éve viccelődtem Mel Gibsonnal, és most az a kínos helyzet állt elő, hogy újra fel kell konferálnom. Én az NBC-t teszem felelőssé. Mel meg tudjukkiket" – cinkelte Ricky Gervais az érkező Mel Gibsont. „Szeretnék valami kedveset mondani róla, mielőtt kijön a színpadra. Ja igen, szívesebben innék vele, mint Bill Cosbyval." Mel Gibson öleléssel fogadta, majd hozzátette: „Rickyvel találkozni olyan, mint egy béltükrözés!” A színész egyébként a Mad Max bejátszóját konferálta fel. 

A legjobb rendező díját Morgan Freeman adta át Alejandro Iñárritunak, úgyhogy elismerték azt az emberfeletti teljesítményt, amit A visszatérő pokolbéli forgatása jelentett. „Minden filmet nehéz megcsinálni, mégis ez volt a legnehezebb, amit valaha csináltam. De megmentett a csodálatos stábom, akikkel nagyon nehéz körülmények között dolgoztunk, mert tudták, hogy a fájdalom átmeneti, a film örök. Szóval kit érdekel a fájdalom?"

Jennifer Lawrence nem felejtette el, hogy eddig háromszor állt az Aranyglóbusz színpadán, és mindháromszor David O. Russell rendezte őt, amikor legjobb színésznő díjat nyert vígjáték kategóriában. Hosszan beszélt arról, hogy milyen csodálatos rendező, az sem érdekli, hogy megnézni-e valaha valaki a filmjét – és ezt bóknak szánta, annyira, hogy JLaw egyenesen azt szeretné, hogy egymás mellé temessék őket. A köszönőbeszédéből nem hagyta ki az igazi Joyt sem, akinek életéről a film szólt.

A legjobb drámai színésznő pedig, ahogyan várható volt, Brie Larson lett, aki valóban lenyűgöző alakítást nyújtott A szoba című filmben. Hosszan sorolta az alkotókat, majd amikor lekeverték, cukin hozzátette: „Bocs, ha kihagytam valakit, majd küldök lapot!”

És Leonardo DiCaprio is megkapta a maga elismerését a nyershús-evésért. A színész láthatóan nagyon örült, és ő is rendezőjének, Alejandro Iñárritunak mondott köszönetet: „Köszönöm hogy veled tarthattam ezen az úton, soha nem volt még részem ilyen élményben." Az operatőr munkáját is hosszan méltatta, majd rátért szereplőtársára is: „Tom Hardy sosem temetne el élve, és hagyna kint a hidegben, én tudom!” A végén a környezetvédelemről is beszélt az elkötelezett színész, jócskán túllépve a kiszabott időt, ezzel is jelezve, hogy milyen fontos, hogy megvédjük a bolygónkat.

A legjobb film pedig A Visszatérő lett, azaz sem a nagy esélyesnek tartott Spotlight, sem A nagy dobás nem nyert egy darab díjat sem ez a gálán. A Visszatérő viszont hármat, volt is nagy puszilkodás a színpadon, hiszen Iñárritu már elmondta, amit akart, a rendező díj átvételekor. A producernek is csak meghajolni volt ideje, Ricky Gervais egy gyors shalommal le is keverte a műsoridőt jelentősen túllépő gálát.