Megvan az első magyar Aranyglóbusz, nyert a Saul fia

GettyImages-504407412
2016.01.11. 03:40 Módosítva: 2016.01.11. 05:24

Magyar idő szerint vasárnap éjjel tartották Los Angelesben a Hollywoodban élő külföldi újságírók díjátadóját, a Golden Globe-gálát: 27 év kihagyás után nemcsak magyar film került végre a mezőnybe, de Nemes Jeles László első filmjének az is sikerült, ami korábban még soha:

megvan az első magyar Aranyglóbusz, a Saul fia nyerte a legjobb külföldi film kategóriáját.
 

A díjat Helen Mirren és Gerard Butler adták át, és Helen Mirren is kiemelte, hogy ez az ország először nyeri ezt a díjat. Az asztal körül ott ült Röhrig Géza színész, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek, de a színpadra csak Nemes ment fel, és mondott beszédet. A díjat Röhrig Gézának, producereinek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a Sony Pictures Classicsnek köszönte meg. „A holokauszt az elmúlt évek során egy absztrakt fogalom lett. Számomra pedig egy arc – ne feledjük el ezt az arcot!" – mondta a rendező, majd lement a színpadról. 

Így vette át Nemes Jeles László az Aranyglóbuszt a Saul fiáért

"Nagyon-nagyon vártuk ezt a pillanatot, meg vagyunk hatva, nehéz szavakba önteni. Hosszú hónapok várakozása, sok-sok díj után egyszer csak valóra vált" - mondta a Golden Globe-díjról Sipos Gábor, az alkotás egyik producere az MTI-nek. "Úgy gondoljuk, hogy a díjjal a magyar filmművészet ismét a világ figyelmének középpontjába került. Nagyon boldogok vagyunk" - tette hozzá.

A Saul fia diadalmenete Cannes-ban kezdődött, ahol a fesztivál nagydíját nyerte, valamint megvette a világforgalmazási jogait a Sony Pictures Classics. Az Aranyglóbusz-jelölés, az Oscar-shortlist és az év végi listák már megmutatták, hogy a Saul fia fontos és megkerülhetetlen filmmé nőtte ki magát, így valószínűleg ott lesz majd a legjobb öt között az Oscar-díjon is: a külföldi filmek között szinte biztosan, de az sem elképzelhetetlen, hogy a nagyobb kategóriák (legjobb film, operatőr, hangmérnök) között is jelölést kap a film. Az Oscar-jelöltek listáját január 14-én, csütörtök délután jelentik be. 

A Saul fia útja a győzelemhez:

2015. május 15.: Bemutatják a Saul fiát a cannes-i filmfesztiválon. A film elsöprő sikert arat, a kritikusok odavannak érte. 

Saul fia: Így mutatták be Cannes-ban, interjú a rendezővel és a főszereplővel

2015. május 17.: A Sony Pictures Classics éjszakába nyúló csatározások árán, de megszerzi a filmet, így ők lesznek a film világforgalmazói, ami különösen az amerikai forgalmazás miatt nagyon fontos. 

2015. május 23.: Közeleg a cannes-i filmfesztivál vége, de még mindig mindenki a Saul fiáról beszél, az esélyesek között emlegetik a filmet, közben elkezdenek befutni a különdíjak: a Saul nyeri a külföldi kritikusok Fipresci-díját és a fontos társadalmi témákat feldolgozó filmeknek járó François Chalais-díjat.

2015. május 24.: A Saul fia című magyar film, Nemes Jeles László első filmje a zsűri nagydíját kapja, a díjat Mads Mikkelsen adja át, majd Sophie Marceau az Indexnek lelkendezik a filmről. Éjszaka kiderül, hogy a fesztivál technikai nagydíját is a Saul fia kapta. 

A magyar siker napja: díjátadó Cannes-ban, és ami utána jött

2015. június 11.: Magyarország bejelenti, hogy a Saul fiát nevezzük a legjobb külföldi film Oscar-díjára. Közben már az is kiderült, hogy olyan sok ország vette meg a filmet, hogy ugyan még be sem mutatták Magyarországon, de máris visszahozta azt a pénzt, amibe a forgatása került. A hónap végéig 50 ezer magyar nézi meg a filmet. 

2015. augusztus 23.: A Saul fia egymás után kapja a fesztiválmeghívásokat, bekerül a torontói filmfesztiválra, megnyeri a szarajevói filmfesztivált, a Telluride-on a legjobb filmnek választják a kritikusok. 

2015. november 25.: Az Indepent Spirit Awards sem nézett a magyar film felé Szabó István óta, most ott van a Saul fia a legjobb külföldi film díjára jelöltek között. Közben egyre több amerikai testület hozza ki az évet értékelő listáját, New Yorkban és Los Angelesben is, mindenhol ott szerepel az élen a Saul fia. 

2015. december 10.: A Hollywoodban élő külföldi újságírók bejelentik a jelöltjeiket, a Saul fia ott van az öt legjobb külföldi film között. Az Oscar még csak a 9-es shortlistet jelenti be, azon is rajta van a film. A Guardian év végi listáján a Saul fia az első helyezett. 

2016. január 10.: A Saul fia elnyeri az Aranyglóbuszt a legjobb külföldi film kategóriában.   • Hírek
  • Hírek