Az Oscar-jelölések nagy nyertese a Mad Max és A visszatérő

2016.01.14. 16:05

Nem hiszem, hogy George Miller valaha is azt gondolta volna, hogy egyszer majd az okoz neki gondot, hogy összeszámolja egyik filmje Oscar-jelöléseinek számát, pedig ma már ezzel a kellemes gonddal kellett szembesülnie: a Mad Max: A harag útját tíz szoborra tartotta érdemesnek az Amerikai Filmakadémia. Igaz, sok köztük a ún. technikai Oscar (hangvágás, hangkeverés, stb.), de a nagy díjak közül a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriájában is ott van, amire azért akkor, amikor még Tina Turnerrel forgatta a Mad Max 3-at, tuti nem gondolt.

Az Akadémia a legtöbb jelölést Alejandro González Iñárritu A visszatérő című filmjének adta, egészen pontosan 12-t, melyek közül vagy hatot el is fog vinni, a fényképezésért például teljes joggal. Mi DiCapriónak nem adnánk oda a főszereplőnek járó szobrot, mert színészi teljesítményt nem nagyon láthattunk tőle, inkább Tom Hardyt díjaznánk a legjobb férfi mellékszerepért, de neki meg olyan ellenfelei vannak, mint A kémek hídjában zseniális Mark Rylance vagy a friss Aranyglóbusz-díjas Sylvester Stallone. 

Öt szoborra esélyes a Star Wars VII, ebből három szigorúan vett technikai (hangvágás, hangkeverés, vizuális effektek), viszont John Williamst jelölték a legjobb filmzene kategóriában, és a vágásért is kaphat egy Oscart. 

Az egyik legnagyobb fejtörést a Mentőexpedíciót rendező Ridley Scott mellőzése jelenti a legjobb rendezés kategóriában, előzetesen a legjobb ötbe várták, míg A szobát rendező Lenny Abrahamsont nem nagyon. A kémek hídját rendező Steven Spielbeg mellőzése kisebb meglepetés: Hollywoodban nem nagyon szeretik Spielberget, és ugyan a film értékeit elismerték a hat jelölésével, de Spielbergnek és a főszereplő Hanksnek nem jutott nevezés. Érdekes, de Spielberget a redezők céhe (DGA) sem tartotta jelölésre érdemesnek a saját díjkiosztójára. 

Aaron Sorkin is morcos lehet most, hiszen a Steve Jobs forgatókönyvéért számítani lehetett a nevezésre, de az Akadémia másképp gondolta. Jane Fonda az Ifjúság mellékszerepéért kerülhetett volna be a kalapba, Michael B. Jordan a Creed főszerepéért, de egyiküket sem jelölték. Arra is kíváncsi lennénk, hogyan élte meg Quentin Tarantino, hogy az Aljas nyolcas csak a legjobb zene, a legjobb női mellékszereplő és a legjobb operatőri munka miatt kaphat Oscart, de a filmet még úgy sem jelölték Oscarra, hogy a legjobb film kategóriájába akár tíz alkotás is bekerülhet (nyolcat válogattak be), és figyelmen kívül hagyták a rendezői díjnál és a forgatókönyvíróinál is. 

Mi magyarok viszont jól jártunk, hiszen a Saul fia a legjobb idegennyelvű filmek között az Aranyglóbusz után az Oscart is megkaphatja, és még két jelölésnél is jelen vagyunk: a Mentőexpedíció látványtervezéséében Horváth Zoltán is tevékeny szerepet vállalt, a A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című film pedig a legjobb smink/frizura kategóriában nyerhet szobrot, itt a munkában Mozgony Brigitta, Rácz Erzsébet és Kozma Éva is részt vett. Minden jelöltnek innen is gratulálunk.