Most a Saul fia hangmérnökét jelölték díjra

2016.01.28. 14:02

Az MPSE (Motion Pictures Sound Editor) Golden Reel díjára, azaz egy nagyon rangos hangmérnöki díjra jelölték a Saul fiának hangmérnökét, Zányi Tamást. Az idegen nyelvű filmnek kategóriában négy hangmérnököt jelöltek a díjra, így Zányinak igen nagy esélye van arra, hogy meg is kapja.

Már Cannes-ban nagy jövőt jósultunk a Saul fia hangi világának: "A film korlátozott vizuális tere miatt ugyanis Zányi Tamás hangmérnök csapata bevallottan annyi munkaórát tett a Saul hangjába, amennyit eddig soha egyetlen magyar film sem kaphatott meg. Az eredmény pedig egy lenyűgöző, hollywoodi minőségű, de közép-európai érzékenységű filmhang, ami, ha kerül még olyan fesztiválra a film, ahol a hangot is díjazzák, biztosan díjat fog kapni." Szerencsére a fesztiválon is így gondolták, és a technikai nagydíjat, a Vulcano-díjat is a Saul fia és Zányi Tamás hangmérnök kapta

"Az biztos, hogy ennyit nem dolgoztam filmen, mint a Saul fián. Nyáron kezdtünk a zörejek válogatásával, később atmoszférákat próbáljunk találni a film vágásához, majd októberben kezdődött a hivatalos hangutómunka egészen februárig. Ez tényleg soknak számít, sok munkát tettünk bele. " - lelkendezett akkor Zányi. 

A MPSE díjnak egyébként nagyon kategóriája van, külön kezelik a tévés, a filmes és a zenés alkotásokat. A díjakat február 27-én adják át majd Los Angelesben. A jelöltek között olyan filmnek hangmérnökei szerepelnek, mint a Mad Max, vagy A visszatérő. 

A Sault sorra jelölik a díjakra, az Aranyglóbuszt már megnyerte, az Oscar-díj mellett a napokban a legrangosabb francia díjra, a César-díjra is jelölték. Az Amerikai Rendezők Céhe idén először hirdette meg a legjobb elsőfilmesek kategóriáját, amiben ott van a jelöltek között Nemes Jeles László,-ezt a díjat február 6-án osztják ki. Erdély Mátyás pedig megkapta a legjobb operatőrnek járó díját az operatőrök nemzetközi filmfesztiválján, a macedón Bitolában, és az Amerikai Operatőrök Céhe is  felterjesztette Spotlight-díjra. 

Ne maradjon le semmiről!