Nézze meg az Indexen a Friss Hús filmjeit!

2016.04.01. 22:16

Idén is készítettünk egy válogatást az előző évi Friss Hús fesztiválról az Indafilmre, hogy olvasóink maguk nézhessék meg és értékelhessék a magyar kisjátékfilmeket. A tavalyi fesztivál 30 filmjéből válogattunk, és kértük az alkotók hozzájárulását az internetes megjelenéshez. Szempont volt, hogy jó filmek legyenek, és online felületen megoszthatóak, vagyis már ne fussanak nemzetközi fesztiválokon. A filmeket ingyen lehet megnézni, és bónuszként a rendezőkről és filmjeikről is igyekeztünk újabb infókat megtudni.

Moziban a kisfilmeknek nincs nagy közönségük, maximum fesztivál keretében lehet megnézni, vagy ritkább esetben játékfilm előtt kísérőfilmként. A Daazo évről évre megrendezi a kisjátékfilmes szemlét, az idei fesztivál szerdán indult és vasárnapig tart a Toldi moziban (a rendezvényről itt írtunk ajánlót). 

A kisfilmek igazi nézettséget persze a neten tudnak elérni. Tavaly például  egy hónap alatt 80 265-en nézték meg a kisfilmes válogatásunkat az Indafilmen (azóta összesen 240 ezren). Legnézettebb a Tizenhárom és fél perc című mű lett Trokán Nórával a főszerepben, Hegedűs Georgina rendezésében, második a Csúszópénz a Maffiózok szinkronhangjaként ismert Kőszegi Ákossal, és harmadik Szabó Simon filmje, az egyébként kísérőfilmként is mozikban szereplő, a Fal.  

Az idei válogatásunkban a tavalyi Friss Hús fesztiválról nyolc film szerepel. A főbb szerepekben Kovács Patrícia, Anger Zsolt, Szandtner Anna és Fekete Ernő. Láthatunk álhíradót, drámát és thrillert is.

Először kezdjük azokkal a filmekkel, amiknek olyan jó lett az utóéletük, hogy most nem kaphattuk meg őket, mert a nemzetközi fesztiválos szereplés egyelőre kizárja az online megjelenést.

A tavalyi Friss Hús nyertese, Szilágyi Fanni fesztiváloztatás miatt nem adhatta filmjét, a Kamaszkor végét. Őt villámcsapásként érte a fesztiválgyőzelem, nem számított rá, majd a Daazo csapata küldte a további szereplésekre a filmet. A torontói filmfesztiválon nagyon szerették a balkáni hangulatát, a cottbusi fesztiválon is jól fogadták, és nyáron még szerepel majd egy norvég rövidfilmfesztiválon is.

Egy évvel a fesztivál után a Magyar Nemzeti Filmalap által rendezett filmhéten kapta meg Kovács István Betonzaja az elismerést: a legjobb kisfilmnek járó díjat. Ez a film, amit elementáris erejéért meg a jó rendezésért és a főszereplő Sztarenki Dóráért dicsértünk. Egyébként eddig a montreali filmfesztiválon szerepelt.

Nyolc díjat nyertek, és bejutott a hatvan Oscar kvalifikált film közé a krakkói filmfesztivál legjobb animáció díjával Zsuzsanna Kreif és Zétényi Bori filmje, a Limbo, limbo travel, ami egy ideig még szintén csak VOD-n elérhető. Eddig kb. 60 fesztiválon mutatták be a filmet, a fontosabbak: Clermont-Ferrand, Annecy, DokLeipzig és Sundance. Neten jelenleg csak az előzetese elérhető.

És most a filmek, amiket megnézhetnek az Indafilmen:

Expedíció (11' Szirmai Márton)

Az expedíció

Szirmai nem sokat foglalkozott az Expedíció című szarkasztikus társadalmi szatíra fesztiváloztatásával, inkább a nézőkre koncentrált, és feltette a filmjét a netre. Előző, hasonló műfajban készült filmje, a Minimál az Indafilmen is nagyon jól szerepelt: 48 ezer nézőt hozott. Az Expedíció kevésbé üt meg markáns hangot, de így is telibe talál a hatvanas évekbeli híradókat idéző hangulatával, a retróképekkel, Máté Gábor narrációjával és Anger Zsolt alakításával. Egy parlamenti képviselőt küldenek kellő felkészítés után a hétköznapi emberek közé, hogy aztán mindent tönkretegyen. 

A játék- és dokumentumfilmjeiről ismert Szirmai szabadúszó szerkesztő, rendező, vágó televíziós és független produkciókban.

Tavaly ez a kisfilm kapta a magyar filmkritikusi díjat. Pár külföldi fesztiválra azért elment: a SoundTrack Cologne-ra (Németországba), az Alternative-ra (Romániába, ott nyert is díjat), a lengyel Publizistika Festivalra és a Mediawave-re.  

Szépségkirálynő (13′ Oláh Judit)

Szépségkirálynő

A film az ELTE filmtudomány szak vizsgafilmjeként készült, a Filmalap támogatásával, egymillió forintból. A film fesztiváloztatására kevesebb pénz és energia juthatott.

Ez a kisfilm egy ápolónőről szól, aki kiútra vágyik, ezért benevez egy szépségversenyre, ahonnan korhatár miatt (35 fölött) kizárják. Míg Szandtner Anna játéka és a film belső érzelmeinek kivetítése is jó találat, többek között ilyen remek párbeszédeket hallhatunk:

– Süt a nap, mi kell még?

– Katétercsere!

Oláh Judit most dokumentumfilmekre összpontosít: az egyiket a nővérével, Oláh Katával készítik, a munkacíme Csanády 21., arról a házról szól, ahol édesanyjuk csillagos házban volt, a másik munkacíme A tábor, a Campfilm gyártja, és egy több generáció életét alapjaiban meghatározó különleges nyári táborról.

Az őz meg ott rohad lent (18' Brauner Máté)

Az őz meg ott rohad lent

A főszereplő egy nem túl szerethető kisember, Laci, a taxisofőr, akinek egyetlen különleges tulajdonsága egy menő, old school Audi-taxi. Hazaviszi unokaöccsét, akire a neje rányomul, majd kizárja magát véletlenül a lakásból, és már nincs is hova mennie. Kezdődik a budapesti kálvária jó stílusképekkel.  

Brauner Máté tavaly végzett a MET (korábban BKF) mozgókép szakán. A kisfilmje közös vizsgamunka volt második évben, amit Papp Máté operatőr szakos évfolyamtársával hozott össze. A film hat-hét nap alatt forgott körülbelül 400 ezer forintból. Jelenleg egy saját rövidfilmen dolgozik: Lauretta címmel egy lakótelepi hipermarket dundi pénztárosnőjéről.  

Idegenek (19' Kapitány Iván) 

Idegenek

A rendező, operatőr, producer és forgatókönyvíróként is ismert filmes legutóbb operatőrként a Kossuthkiflit és az Üvegtigris 3-at, producerként a Beugró és a Mindenből egy van tévésorozatokat jegyezte. Az Idegenek című kisjátékfilmje egy sorozatból kiragadott részlet – pilot epizód –, amit egy stílustanulmánynak szánt. A 12 milliós gyártási költség kétharmadát pályázat útján nyerte a mecenatúrától. A főszereplők Szabó Győző, Kovács Patrícia és Lengyel Tamás. (A filmről itt írtunk bővebben.)

Az Idegenek egy nagyjátékfilm hatását kelti. Két idegennel, jó ritmussal, fordulóponttal, csattanóval. Egy titokzatos nő többször parókákat vált, ruhát cserél, hogy egy bárban összefusson egy férfival, aki egy gengszternek dolgozik. A poént nem lőjük le.

Kapitány Iván most producerként a Válótársak 2. szezonján dolgozik, forgatókönyvíróként, rendezőként a HA-LCI című játékfilmen.

Viadal (14′ Szeiler Péter)

Viadal

Szeiler Péter thrillert készített. A film párhuzamos történetben bemutatja azt, amikor akarja a nő, és amikor nem. Az egyik komikus, a másik már-már horrorba hajló (persze a gaz támadó Fekete Ernő), mégis van bennük közös vonás. A feszültségkeltés a filmben rövid, de hatásos.

Szeiler 2011-ben végzett a Filmművészeti Egyetemen, ez a film a diplomafilmje, a Filmalap támogatásával készült.  Az egyetem befejezése óta az És ezt így hogy? – A gitár című, 2014 végén elkészült animációs rövidfilmjének folytatásán dolgozik Az ásványvíz címmel, illetve az első nagyjátékfilm-tervén, egy bűnügyi történeten. Most fejezi be a Hajótörötteket is, ami egy ismeretterjesztő rajzfilm gyerekeknek.

Terek (Erkel Bálint, 23′)

Terek

Erkel Bálint és Tóth Balázs Terek című kisfilmjét a kevés bemutatás ellenére szerették a kritikusok: a története több szálon fut, sok szereplőt mozgat és ami miatt érdekes, hogy nagytotálokban készült, közeli kép nélkül. Pár perc türelmi időt kérünk a nézőktől, megéri várni. Összeáll egy történetté: és bónuszként van benne poén, üldözés, félreértés is.

Jaffa (25' Szabó Szonja)

Jaffa

A Jaffa színészhallgatók (Pesti Magyar Színiakadémia ) vizsgafilmje, a rendező bevallása szerint nem kezelte filmként, tehát fesztiválos utóélete sincs. De úgy tűnik, szeretik az emberek: nálunk már fent van tavaly óta, 22 ezren nézték meg eddig az Indafilmen.   

Rockbanda, havazás, egy vidéki villa, szerelem és egy üveg házi készítésű narancsszörp, ami végigvonul a film fordulópontjain.  A hat fiatal színész vizsgafilmjét Gobbi Hilda dunabogdányi villájában forgatták.  

2007-ben szerzett BA diplomát az SZFE rendező szakán. Komoly dolgok című munkája a 41. szemlén tévéfilm kategóriában elnyerte a Diákzsűri díját. Kisfilmjei: a nálunk szintén jó nézettségű 36 ezres Roadmovie (itt megtekinthető),  és a 22 ezres nézettségű Turiszt (a film itt van az Indán). Nemrég forgatott egy kisfilmet Partizánok címmel. Sok pályázata van beadva, mind elbírálásra vár. Amit legjobban vár, az a Házasságon innen és túl című Háy János-dráma nyomán írt forgatókönyv, amit most ad be gyártásra az MTVA-hoz.  

Ól (10' Hermán Árpád)

Ól

Korábbi animációs filmjei után (Büdöske, Sajnálom) Hermán Árpád élőszereplőkre váltott, de olyan abszurd rövid történetnél maradt, ami egy mindenki által ismert szituációt más szempontból mutat be. A sztori szerint a lecsúszott Endre böllérként próbál pénzt keresni. Az a reggel, amelyen egy idős paraszt bácsi kéri fel jószágának leölésére, alaposan felforgatja életét.

A jól felépített pillanatoknak, váratlan fordulatnak, erős képeknek köszönhetően ismét egy jó szürreális minidrámát készített Oskó-Szabó Csabával és Hartung Dáviddal.  

Hermán szabadúszó animációs rendezőként tevékenykedik, és tanít a MOME animációs szakán. Jelenleg egy élőfilmes nagyjátékfilmen dolgozik.  

A címlapkép Kapitány Iván: Idegenek c. filmjéből ábrázol egy jelenetet, Fábián Bori fotója