Öt díjat kapott a Félvilág, Kulka a legjobb színész Kaliforniában

2016.04.16. 19:08

Öt díjat kapott a kaliforniai Tiburon Nemzetközi Filmfesztiválon a Félvilág. Szász Attila filmjének ítélték a Legjobb Film és a Legjobb Rendezés díját, Köbli Norbert a Legjobb Forgatókönyvíró, Nagy András a Legjobb Operatőr, Kulka János pedig a Legjobb Férfiszínész díját kapta.

A péntek éjjel véget ért filmfesztiválon 34 ország 64 alkotása versenyzett, melyek közül 15 volt nagyjátékfilm.

A tizenötödik alkalommal megrendezett fesztiválon még sosem nyert fődíjat magyar film, és még egy film sem kapott öt díjat egyszerre.

Szász Attila a harmadik magyar filmes, akit a legjobb rendező díjával tüntettek ki, korábban Szabó István és Kamondi Zoltán kapta meg ezt az elismerést. Szász Attilának ez nem az első győzelme ezen a fesztiválon, tavaly A berni követ című filmjével a legjobb nem amerikai elsőfilmesnek járó Federico Fellini-díjat nyerte el. Nagy András szintén másodjára kapott ezen a fesztiválon operatőri díjat, először a Bibliothėque Pascal című Hajdu Szabolcs-film fényképezéséért díjazták.Kulka János az első magyar színész, aki Tiburonban díjat kapott.

Kovács Patrícia a Félvilág c. filmben.
Kovács Patrícia a Félvilág c. filmben.

A 2. Magyar Filmhéten négy Magyar Filmdíjjal elismert Félvilág díjainak száma ezzel kilencre emelkedett. A filmet itthon decemberben mutatták be a tévében, február óta a mozik is vetítik. 

A Félvilág alkotói és a film nemzetközi fesztiválkörútját szervező MTVA munkatársai a közleményben is gratulálnak Kulka Jánosnak, és mielőbbi gyógyulást kívánnak neki.