A legszebb magyar szerelmesfilm visszatér Cannes-ba

2016.04.20. 20:11

Az már korábban kiderült, hogy két magyar animációs film bekerült a cannes-i filmfesztiválra, Andrasev Nadja és A nyalintás nesze a Cinefondationban versenyez, Tóth Luca és a Superbia pedig a Kritikusok Hetébe került be. 

Most azt jelentették be, hogy a legszebb magyar szerelmesfilmet, Makk Károly Szerelem című filmjét vetítik majd a fesztiválon a Cannes Classics programban. 

A Cannes Classics programban klasszikus filmek felújított verzióját vetítik, a Szerelem felújítását  Filmalap kezdeményezte és támogatta: a 45 éve forgatott eredeti 35 mm-es film felújítása a MaNDA közreműködésével a Focus-Fox Stúdióban és a Magyar Filmlaborban készül. A teljes körűen restaurált Szerelem Cannes-ban lesz látható először.

A film két asszony különös kapcsolatáról szól: mindkettejük életének középpontjában ugyanaz a férfi áll. Az 1950-es években játszódó Szerelem-ben egy fiatal tanárnő hűségesen várja haza a politikai okokból bebörtönzött férjét, miközben haldokló anyósát ápolja és elhiteti vele, hogy fia Amerikában filmez, boldog és megtalálta élete célját. A fiatal tanárnő Törőcsik Mari, a haldokló anyós Darvas Lili, a börtönben lévő férj pedig Darvas Iván. Makk Károly két Déry Tibor-novellát kombinált össze a filmben, a Két asszonyt és a Szerelmet. A filmnek szinte minden kockája klasszikussá vált azóta, az operatőr Tóth János volt, és a Budapesti 12-be is bekerült a film, mint minden idők egyik legjobb magyar filmje. 

A nemzetközi premiert 1971-ben tartották a cannes-i filmfesztiválon, ahol többek között elnyerte a zsűri díját.  A nemrég 90. születésnapját ünneplő Makk Károlynak összesen hat filmjét mutatták be a cannes-i filmfesztiválon, Törőcsik Mari is nyert már díjat a fesztiválon. A tervek szerint mindketten személyesen vesznek részt a felújított és digitalizált Szerelem cannes-i díszbemutatóján, 45 évvel a világpremiert követően.

Tavaly Jancsó Miklós filmjét, a Szegénylegényeket újították fel és mutatták be a fesztiválon, akkor Jancsó Dávid, a rendező fia kísérte el a filmet Cannes-ba, és nyilatkozott is az Indexnek.

Jancsó Miklós még mindig sztár Cannes-ban

Ne maradjon le semmiről!