Mégis kiadhatják Roman Polanskit Amerikának

2016.05.31. 11:07

Újra napirendre került Roman Polanski 1977-es gyerekmolesztálási ügye, és lehet, hogy mégis kiadják az Egyesült Államoknak, ahol elfogatóparancs van érvényben ellene. A lengyel bíróság októberben hozta azt a döntés, miszerint megfellebbezik a kiadatási kérelmet Amerika felé, most azonban Zbigniew Ziobro, lengyel igazságügy miniszer és legfelsőbb ügyész terjesztett be egy kérelmet a kiadatásra vonatkozólag. Polanski lengyel-francia kettős állampolgár, van lakása Krakkóban is, de ideje nagy részét Franciaországban tölti.

Zbigniew Ziobro a lengyel közszolgálati rádió keddi műsorában közölte, hogy a legfelső bíróságon támadja meg a krakkói bíróság 2015 októberi ítéletét, amely szerint Lengyelország nem adhatja ki Polanskit az Egyesült Államoknak, írja az MTI. Indoklásában a bíróság felidézte, hogy Polanski annak idején vádalkut kötött egy amerikai bírósággal, és eleget is tett a megállapodásnak. A krakkói kerületi ügyészség nem fellebbezett a döntés ellen, a tavaly novemberben hivatalba lépett konzervatív kormány igazságügy-minisztere azonban most mégis a fellebbezés mellett döntött.

Ziobro azt mondta, Polanskit nem lehet felmenteni csak azért, mert közismert. "Nem vitatom el tőle az elismerést, amit az életművével vívott ki, de a különös bánásmódnak ez nem lehet indoka" - mondta, hozzátéve, hogy a filmrendezőt csak a társadalmi elit és "a liberális média" veszi védelmébe".

Polanski egyik lengyel ügyvédje, Jan Olszewski úgy nyilatkozott a lengyel közszolgálati televíziónak, hogy a főügyész döntése várható volt, már korábban kilátásba helyezték. De szerinte a  krakkói bíróság tavalyi döntése nem támasztott jogi jellegű kételyeket. A főügyészi fellebbezést azonban csak az írásos indoklás tanulmányozása után lehet kommentálni - jegyezte meg Olszewski.

Polanski a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat 2002-ben nyerte el A zongorista című filmért, korábban kétszer is jelölték, először a Kínai negyed (1974), majd a Tess című alkotásáért (1979). Lengyelországban legutóbb a múlt héten tüntették ki, a Lengyel Filmalkotók Társasága díját kapta, melyet a lengyel filmművészet jó hírnevének külföldi terjesztéséért ítélnek oda.

Legújabb filmjét Lengyelországban forgatja Alfred Dreyfus kémperéről , ám a kiadatási kérelem jóváhagyása esetén a készülő alkotás is veszélybe kerülhet. A rendező mozgását az Interpol 188 országban érvényes körözése korlátozza, mivel azonban csak Lengyelországban, Franciaországban és Svájcban tartózkodik, így eddig elkerülte a kiadatást.

Polanskit 1977-ben Los Angelesben tartóztatták le nemi erőszak és kiskorú megrontása vádjával. A vád szerint egy Jack Nicholson házában tartott bulin erőszakolt meg egy 13 éves lányt. 1978-ban menekült el az USA-ból, azt követően, hogy vádalkut kötött, és úgy volt, hogy a bíróság előtt ismerte volna be bűnösségét. Tulajdonképpen azóta számít szökevénynek, az USA többször is megpróbálkozott a kiadatásával, egyelőre eredménytelenül.