Advertisement

Kálomista: Nem vágattam ki semmit

2016.10.13. 22:13

A Kút című, új magyar filmből a bemutató után pár nappal kivágták azt a pár másodpercet, amiben Kálomista Gábor szerepelt a HírTV Páholy című műsorában. Később arról szóltak a hírek, hogy Kálomista nemcsak magát vágatta ki, hanem pár kollégáját is kirúgta, emiatt tiltakozik a filmes szakma, több mint ötszázan írták alá a levelet. Ezekre a hírekre reagált Kálomista az ATV Egyenes beszédében csütörtök este.

Belekerültem egy filmbe akaratom, tudomásom és engedélyen ellenére. Amíg személyiségi jogok működnek Magyarországon, addig ha valaki az arcomat használni akarja, azt illik elkérni, és nemcsak illik, hanem a magyar jog meg is követeli

- mondta.

Azt tartotta problémásnak, hogy nem keresték meg a film elkészítése előtt. Kálmán Olga azzal érvelt, hogy ez a felvétel nem Kálomista Gábor tulajdona volt, hanem a HírTV-é, erre a producer azt mondta, az arca az ő jogtulajdona, jogászai szerint már a HírTV sem adhatta volna tovább az engedélye nélkül további felhasználásra az anyagot.

Nem vágattam ki, én írtam egy levelet, hogy szüntessék meg a jogsértést. Bocsánat, Olga, nem én vágattam ki, ők maguk

- mondta.

Kálmán Olga kérdésére, hogy hány embert rúgott ki, azt felelte:

Én nem rúgtam ki senkit se, kettő emberrel módosítottunk közös megegyezéssel szerződést.

Az ATV riportere szerint húsz és hatvanöt ember kirúgásáról szóltak a hírek, erre így reagált:

Hogy össze-vissza hazudoznak egy nyílt levélben, attól még egyáltalán nem igaz. Nettó hazugságokkal tele levő levelet aláírnak ötszázan...szerintem az aláírók 99 százalékának lövése nincs, hogy mit ír alá.

Kálomista a két ember szerződésbontásáról azt monda, nem volt benne bosszú. Valóban mindketten dolgoztak a Kút című filmben, és ezután úgy gondolta, hogy nem akar velük többet együtt dolgozni, joga van megválogatni, hogy kivel dolgozik. De barátságban váltak el, és hangsúlyozta, hogy közös megegyezéssel döntöttek úgy, hogy nem dolgoznak tovább együtt.

A kivágott jelenettel kapcsolatban Kálomista elmondta, hogy olvasta a Népszabadságban, hogy ez egy kormányellenes, politikai tartalmú film volt, és nem örült neki, hogy ebben ő volt maga Abszurdisztán szimbóluma. 

Ennek örüljek? Nekem nincsenek jogaim? Rólam le lehet írni mindent, de nem mondhatom, hogy nem szeretnék szerepelni a filmben, mert nincs hozzá jogom?

- kérdezte a műsorban.

Nem én vágtam át a filmet, maguk az alkotók vágták át. Nem vágattam, én megkértem, hogy szüntessék meg. Nem vágattam át semmit. 

- ezek a mondatok mind elhangzottak a műsorban a szájából.  Kálomista szerint a történet nem volt olyan súlyos: írt egy levelet, hogy vegyék ki, és ők kivették, pont. 

Mikor Kálmán Olga azt kérdezte, az volt-e a baj, hogy egy kormányellenes filmbe került azt mondta, joga van megválogatni, hogy melyik filmben szerepeljen, és kivel dolgozzon együtt. 

Én általában szemtől szemben harcolok, nem sunyi módon próbálok meg becsempészni üzeneteket. De én a politikai batyumat leteszem a filmgyár udvarában, ezzel senki nem tud engem megvádolni. Nem politizálok filmben, nekem a film az szent

- mondta.

Kálmán Olga erre azt kérdezte, hogy akkor miért kellett cenzúráznia a Kutat.

Ez miért cenzúra? Tudja, mi a különbség a személyiségi jog és a cenzúra közt?

- kérdezett vissza Kálomista.

Kálmán azt is megkérdezte, hogy fél-e Kálomista Gábor attól, hogy fideszes berkekben kiderül, hogy kormányellenes filmhez adja az arcát, de Kálomista szerint nem ez a helyzet. "Dehogy is" - fogalmazott.