Innen kerülhet ki a következő VAN vagy Saul fia

2016.10.19. 18:49

A Filmalap idén is meghirdette a fiatal filmeseket segítő pályázatát, az Inkubátor Programot, amelynek elindítását olyan elsőfilmes sikerek inspirálták, mint a VAN valami, a Liza, a rókatündér és a Saul fia. Szerdára az is kiderült, hogy a 69 filmterv közül melyik tíz került a döntőbe.

A tavalyihoz képest a jelentkezők köre bővült: idén már nemcsak a diplomás, de egészestés mozifilmjüket még be nem mutatott rendezők jelentkezhettek, hanem azok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek.

Filmötlettel és szinopszissal szeptember közepéig lehetett jelentkezni a Filmalap honlapján, a beérkező pályázatok közül a mentorok (Enyedi Ildikó, Kerékgyártó Yvonne, Pataki Ági, Petrányi Viktória és Pusztai Ferenc) választották ki a tíz legjobbat. Ezek közül hármat a zsűri, kettőt a közönség fog kiválasztani. Ezek a forgatókönyv-fejlesztés után gyártásba kerülnek, egy további pályázó pedig a prágai FAMU egyetem szervezésében zajló Midpoint filmtervfejlesztő képzésre kap ösztöndíjat.

A második Inkubátor Program döntőjébe a következő filmtervek kerültek:

  1. Bakony Alexa: Tóbiás
  2. Bernáth Szilárd: Larry
  3. Csoma Sándor: VHS
  4. Hartung Attila: Senki nem megy sehova
  5. Kárpáti György Mór: Guerilla
  6. Nagy Zoltán: Impromptu
  7. Szeiler Péter: Nem jó helyen
  8. Szilágyi Fanni: A csatárnő bal lába életveszélyes
  9. Varga Noémi: Király Tamás
  10. Visky Ábel: Mesék a zárkából

A döntősök között több ismerős névvel is találkozhatunk: Kárpáti György Mór Erdője a Berlinale versenyprogramjában, Provincia című diplomafilmje Cannes-ban szerepelt, a Gólyatábor pedig a cottbus-i fesztiválon lesz látható. Az eltés gólyatábori erőszakról szóló filmről az idei Friss Hús apropóján azt írtuk: "Bármit is gondoljunk a Gólyatáborról, azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy nagyszerű, hogy Kárpáti György Mór rendező éppen ezt a témát választotta. Mert többek között ez (lenne) a fiatal filmesek feladata: mutassák be, ahogy a dolgok 2010-es évek Magyarországán mennek."

Szilágyi Fanni Kamaszkor vége című alkotása tavaly a Friss Hús rövidfilmfesztivál magyar fődíját nyerte meg, Hartung Attila Ischlerje már 15 fesztiváldíjat zsebelt be, Visky Ábel román-magyar viszonyról szóló, Romanian Sunrise című rendezését pedig az Index is szerette.

Az első Inkubátor Program keretében Vékes Csaba már leforgatta Hetedik alabárdos című vígjátékát, Zurbó Dorottya Hat könnyű lecke című, szomáliai menekült lányról szóló dokumentumfilmje pedig jelenleg is forog. Januárban Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjének, tavasszal Csuja László Virágvölgyének forgatásai kezdődnek el, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című sci-fi animációja pedig a gyártás-előkészítés fázisában tart.

Ne maradjon le semmiről!