Egy hétvégén hét díjat nyert Tilla Tiszta szívvel című filmje

2016.11.14. 14:45

Mi a közös Szalonikiben, Arrasban és Cottbusban? Hát az, hogy Till Attila Tiszta szívvel című rendezése mindhárom fesztiválon díjat nyert, volt, ahol többet is, írja a Filmhu. A legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra is felterjesztett film (mármint mi terjesztettük fel, aztán majd az Amerikai Filmakadémia dönt arról, bekerül-e az utolsó kalapba) előzetesét meg is mutatjuk gyorsan:

Tiszta Szívvel (2016) előzetes

A Filmalap támogatásával az Oscar-díjas Saul fiát gyártó Laokoon Filmgroupnál készített Tiszta szívvel nemcsak az 57. szaloniki filmfesztivál fődíját, a legjobb filmért járó Arany Alexandert nyerte meg vasárnap, hanem a legjobb férfi színész díját is Tilla filmje kapta, pontosabban megosztották azt a három főhőst alakító színész, Fenyvesi Zoltán, Thuróczy Szabolcs és Fekete Ádám között.

Szintén vasárnap adták át a franciaországi Arras filmfesztiváljának díjait is: elsöprő magyar siker született, ugyanis a Tiszta szívvel megkapta

  • filmkritikus zsűri díját,
  • a közönségdíjat
  • és az ifjúsági zsűri „Regards jeunes” díját is.

A kerekesszékes bérgyilkos bandáról szóló Tiszta szívvel szombat este a cottbusi fesztiválon is jól szerepelt, a filmkritikusait tömörítő nemzetközi szervezet, a FIPRESCI zsűrijétől kapott díjat, mert

hatásos, szórakoztató, nyers, ugyanakkor humoros is, és ékes példája annak, ahogy a kelet-európai film frissességet tud nyújtani a mozinézőknek világszerte.

A kritikusi díj mellé Till Attila filmje az ökumenikus zsűri díját is elnyerte Cottbusban. Ugyanitt egy másik magyar filmet is díjaztak: Hajdu Szabolcs Karlovy Varyban fődíjat nyerő Ernelláék Frakaséknál című alkotásáé lett a legjobb rendező díja.

A Tiszta szívvelről itt írtunk.

Ne maradjon le semmiről!