Lehet, hogy megvan az Oscar-díjas film?

2016.12.12. 10:06

Átadták az amerikai kritikusok díjait (Critics' Choice Awards): az elmúlt tizenhat évből tizenkétszer az a film nyerte meg az Oscar-díjat, amelyiket a kritikusok is díjaztak, úgyhogy az idei legnagyobb nyertes esélyei tovább nőttek.

Az Oscar-díjak legnagyobb esélyesének tartott Kaliforniai álom (La La Land), Emma Stone és Ryan  Gosling zenés-táncos szerelmes filmje már a nevezések számában is vitte a prímet, és nem túl meglepő módon a 300 filmes és tévés újságíróból álló Broadcast Film Critics Association agyon is díjazta a helyi idő szerint vasárnap esti díjátadón. A Kaliforniai álom kapta a legjobb filmnek járó díjat, és ez a film vitte el a Manchester by the Sea-vel megosztva a legjobb forgatókönyv díját, valamint a legjobb rendező (Damien Chazelle), legjobb operatőr, legjobb vágás, legjobb zene és a legjobb betétdal díját, de a kritikusok még a legjobb látványért járó díjat is ennek a filmnek ítélték szemben olyan jelöltekkel, mint az Érkezés vagy a Legendás állatok és megfigyelésük.

A kritikusok egyik kedvence a megírt kritikák alapján az Érkezés című sci-fi volt (mi is imádtuk, amiről kritikánk és podcastunk alapján is meggyőződhetnek), a Rotten Tomatoes kritikaösszesítő portálon is hihetetlen magasan, 93 százalékon áll a film. Ehhez képest talán csalódás, hogy az Érkezés csak két díjat kapott, igaz, azok fontosak: a legjobb sci-fi/horror és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriáiban díjazták a filmet. Úgy tűnik, sokat számít az a 3 százalék, amennyivel jobban áll a Rotten Tomatoeson a Kaliforniai álom.

Örülhet az egy nagybácsi és az árván maradt unokaöcs kapcsolatáról szóló Manchester by the Sea stábja is; a megosztott forgatókönyv-díj mellett két színészdíjat is nekik ítéltek: Casey Affleck lett a legjobb férfi színész, Lucas Hedges pedig a legjobb fiatal színész lett. (A filmet A régi város címen februárban bemutatják Magyarországon is - tudta meg az Index az Intercomtól.) A színésznő kategóriában Viola Davist díjazták a Denzel Washington filmjében, a Fencesben nyújtott alakításáért.

Két díjat nyert Mel Gibson legújabb rendezése, A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge): ez lett a legjobb akciófilm, főszereplője, Andrew Garfield pedig az akciófilm-kategória színészdíját kapta meg.

A Moonlight, egy fekete fiú felnövéséről és identitáskereséséről szóló dráma kapta a legjobb szereplőgárdának járó díjat, de külön is kiemelték Mahershala Alit: ő lett a legjobb mellékszereplő.

A szintén komoly Oscar-esélyesnek tartott Jackie három díjat nyert, ami nem kis szám, viszont a legjobb haj és legjobb jelmez díja mellett csak Natalie Portman legjobb színésznő-díja igazán komoly.

A legjobb animációs film a Zootropolis lett, a legjobb nem amerikai film Paul Verhoeven Elle-je, és kapott díjat az év egyik legnagyobb csalódása, az Öngyilkos osztag is, igaz, pont abban a kategóriában, amit meg is érdemelt: az akciófilmeket nézve Margot Robbie lett a legjobb színésznő.

Ryan Reynolds is örülhetett, mert az Entertainment Weekly különdíján kívül a Deadpoolért megkapta a vígjáték kategória színészdíját, a Deadpool pedig a kategória legjobb film-díját is. A vígjátékok szereplői közül díjat kapott még Meryl Streep is, a Florence – A tökéletlen hang főszereplőnője. És ne menjünk el szó nélkül A dzsungel könyve díja mellett sem: az élőszereplős film a legjobb vizuális effekteknek járó díjat kapta meg.

A kritikusok kiosztották a legjobb tévéműsorokért és sorozatokért járó díjakat is: a legfontosabb díjat, a legjobb drámai sorozatét a Trónok harca kapta meg. A tévés díjakról a comment:com írt cikket, az összes jelölt és díjazott teljes listáját pedig a The Hollywood Reporter közölte.

Ne maradjon le semmiről!