Ők a legjobb filmes szakemberek Európában

2017.11.17. 09:45

A legtöbb film, amely most díjat kapott az Európai Filmakadémiától, Magyarországon is látható vagy látható lesz.

Az Európai Filmakadémia bejelentette az első hét filmet, amely idén megkapta az Európai Filmdíjakat. A héttagú zsűri Berlinben döntött a győztesekről a legjobb operatőr, vágó, látványtervező, jelmeztervező, haj- és sminkmester, zeneszerző és hangmérnök kategóriákban az EFA válogatáslistája, illetve az egyénileg benevezett filmek megtekintését követően.

A zsűri tagjai:

  • Samir Fočo, hangmérnök, Bosznia-Hercegovina
  • Raf Keunen, zeneszerző, Belgium
  • Melanie Ann Oliver, vágó, Egyesült Királyság
  • Vassilia Rozana, jelmeztervező, Görögország
  • Susana Sanchez, haj- és sminkmester, Spanyolország
  • Łukasz Żal, operatőr, Lengyelország
  • Tonino Zera, látványtervező, Olaszország

 A következő filmek és szakemberek győztek:

Legjobb európai operatőr 2017 – Prix Carlo di Palma:

Michail Krichman – Szeretet nélkül 

„Michail Krichman hideg szeme vezet minket keresztül a film sötét világán, intenzív rossz közérzetet teremtve.A kamera a sötétség, az üresség és a szomorúság üzenetét közvetíti. A kameramozgások és a mesterien felépített filmkockák sok mindent megmutatnak, sok minden viszont rejtve marad. A precízen felépített operatőri munka szorongást okoz, legbelül remegünk tőle.”

Legjobb európai vágó 2017:

Robin Campillo – 120 dobbanás percenként

„A kezdetektől Robin Campillo munkája tökéletesen összhangban van az aktivisták és tevékenységük sürgető mivoltával. Akár egy gyógyszerészeti cégnél, akár egy konferencián játszódik a jelenet, a vágás meghatározza a tempót és a történettel összhangban tesz hozzá a film sürgősségéhez.”

Legjobb európai látványtervező 2017:

Josefin Åsberg – A négyzet

„A remek művészeti érzékenységgel végzett látványtervezés másik szintre emeli a filmet egy csaknem szürreális világ megteremtésével. A díszlettervezés összeépül és együttműködik a történettel, de azt soha nem dominálja. Ez adja Josefin Åsberg művészi kvalitását.”

Legjobb európai jelmeztervező 2017:

Katarzyna Lewińska – Spoor 

„A jelmezek tisztasága és egyszerűsége felerősíti a képeket és aláhúzza a film üzenetét. Az emberi elem és a környezet összeütközése jelenik meg az anyagokban, színekben és a stílusban, amelyek egyúttal hozzájárulnak a karakterek személyiségéhez és életre hívják azokat. A történet alapvető részét képezik a további vizuális elemek mellett, és együttesen egy erőteljes nézői élményt nyújtanak.”

Legjobb haj- és sminkmester 2017:

Leendert van Nimwegen – Megtorlás

„A filmben Leendert van Nimwegen munkáján keresztül jól érzékelhető a karakterek fejlődése, a játékostól és színestől, a józanig és a gonoszig, a jó, a rossz, a fiatal, az öreg. A haj- és smink tökéletes kombinációja teszi valóssá a karaktereket.”

Legjobb európai zeneszerő 2017:

Evgueni & Sacha Galperine – Szeretet nélkül

„A sötét, kísérteties zene tovább fokozza a filmnézés élményét. A zongora effektekkel gyönyörűen megírt zene egy újabb karakterként csatlakozik a szerencsétlen családhoz. A film elejétől a végéig a zene felerősíti a mélyben rejtőző feszültségeket, az elrejtett igazságokat és hazugságokat, és keresztülvezeti a nézőt a filmen anélkül, hogy túlságosan karakteressé válna.”

Legjobb európai hangmérnök 2017:

Oriol Tarragó – Szólít a szörny 

„A Szólít a szörny hangmérnöki munkája a képzelet ereje. Egy új, ismeretlen világba vezet és általa éri el a rendező a célját: a néző valami titokzatosat érzékel, valami sötétet... és ez teremti meg a hang és a kép tökéletes összhangját.”

A győztesek a 30. Európai Filmdíj átadó vendégei lesznek Berlinben, december 9-én és ott veszik majd át díjaikat.