Megbírságolták a mozit, amelyik bemutatta a betiltott Sztálin-filmet

2018.02.22. 19:55

Összesen 280 ezer rubelre (azaz mintegy 1,26 millió forintra) bírságolták csütörtökön azt a moszkvai mozit, amelyik a film betiltása ellenére is bemutatta a Sztálin halála című filmet. Az orosz kulturális minisztérium két nappal az országos premier előtt vonta vissza a film forgalmazási engedélyét.

A moszkvai Pionyer mozi méltánytalannak tartja a büntetést, mert a film forgalmazási engedélyét január 23-án vonták vissza, az erről szóló postai értesítés azonban csak négy nappal később érkezett meg hozzájuk, a kulturális tárca által kifogásolt vetítések pedig a levél kikézbesítését megelőző napokban történtek, írja az MTI.

A Pionyer négy alkalommal vetítette le a Sztálin halálát, csak azután vette le műsoráról, hogy a rendőrség nagyszabású razziát tartott a moziban, ám mire a rendőrök odaértek, a délelőtt 11:50-kor kezdődött vetítés már véget ért. A rendőrség már akkor azt közölte, hogy könnyedén megbírságolhatják a mozit.

A mozit egyébként ebben a hónapban már egy másik Sztálin-film miatt is megcseszték: a Pionyerre 80 ezer rubel (kb. 360 ezer forint) bírságot szabtak ki, amiért forgalmazási engedély híján mutatta be a Sztálin díványa című filmet, amelyben Gérard Depardieu alakítja a diktátort.

A Sztálin halálát január 22-én zárt vetítésen nézték meg orosz filmesek és politikusok, akik közül többen levélben kérték Vlagyimir Megyinszkij kulturális minisztert, hogy tiltassa be a szerintük kegyeletsértő mozit, amely viccet csinál az orosz/szovjet emberből, és a sztálingrádi győzelem 75. évfordulóján arcul köpi azokat, akit ott elestek.

A film a Sztálin halála után kibontakozott hatalmi harc szatírája, és olyan nevek szerepelnek benne, mint Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Jason Isaacs, Michael Palin, Andrea Riseborough és Jeffrey Tambor. A film a magyar mozikban is látható lesz március 15-től.

Ne maradjon le semmiről!