Nézzen bele a filmbe, ami kiborított egy fesztivált

2018.05.18. 09:06

Egészen addig őszinte lelkesedéssel vártuk a dán Lars Von Trier következő filmjét, amíg meg nem néztük belőle az első előzetest, amiből már látszott, hogy milyen is lesz a The House That Jack Built: nyomasztó, erőszakos, lehangoló. Akik már látták pár nappal ezelőtt Cannes-ban, azok is főleg ezt gondolták, sőt, vannak olyanok, akik még végignézésre sem méltatták, rengetegen hagyták el a premier során a termet. Cannes-ban ez nem annyira ritka, mint gondolhatnánk (állítólag a 2002-es, Visszafordíthatatlan című Gaspar Noé-filmen hasonló volt a helyzet), de azért mégis csak szokatlan.

És ha a nyomasztásból nem lett volna elég az előzetes, meg a film híre, most meg lehet nézni három jelenetet is a filmből.

Az elsőben a sorozatgyilkos főszereplőt játszó Matt Dillon cseveg Uma Thurmannal, aki később elég csúnya véget ér.

A másodikban Riley Keough beszél Dillonnal, a színésznő karakterének a kritikák szerint még annál is csúnyább vége lesz.

A harmadikban pedig Jack bemegy panaszkodni egy fegyverboltba, amiért nem a kívánságának megfelelő lőszert adták el neki.

A House That Jack Built egy sorozatgyilkosról szól (Dillon), aki az életének különböző meghatározó eseményeit meséli el egy általunk nem látott figurának (Bruno Ganz), miközben monológokat tart életről, halálról, képzőművészetről, építészetről. A kritikák erősen megosztottak, van pár újságíró, aki rettenetes élvezte Lars Von Trier láthatólag önéletrajzi ihletésű trollkodását, mások viszont pökhendi önismétlésnek tartják. Mi is eldönthetjük magunknak, mert november 29-én bemutatják Magyarországon is.

Von Trier maga egyébként azt nyilatkozta, hogy elégedett azzal a reakcióval, amit a filmje kapott a cannes-i premier után.

Ne maradjon le semmiről!