Bejelentették a 2018-as LUX filmdíj döntőseit

2018.07.24. 15:47

Wolfgang Fischer Styx című filmje, Mila Turajlić A másik oldal, valamint Benedikt Erlingsson Izlandi amazon című rendezése versenyez az idei LUX filmdíjért. A döntőbe jutott alkotások listáját Rómában ismertette Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke. Mindhárom filmet az EU mind a 24 hivatalos nyelvén, így magyarul is feliratozzák és az ősz folyamán az Unió összes országában bemutatják majd.

A LUX filmdíj nyertesét az európai parlament képviselői választják ki. A győztest november 14-én, az EP plenáris ülésén hirdetik ki Strasbourgban, a döntőbe jutott alkotások készítőinek jelenlétében. A díjat elnyerő filmet hallás- és látássérültek számára is elérhetővé teszik majd.

Az EP minden évben a LUX filmdíjjal tünteti ki a legjobb európai filmet, amely fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet és az európai értékekkel foglalkozik. A díj célja, hogy népszerűsítse az európai filmeket és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye azokat, illetve a mozik segítségével ösztönözze a kulturális párbeszédet a nemzetek között.