Most ingyen megnézheti az év legjobb európai filmjeit

2018.10.26. 13:53

Idén november 7. és 9. között rendezik meg a Lux Filmnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol ingyenesen lehet megnézni az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX filmdíjra jelölt döntős filmeket. A vetítésekre jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével.

Az idei döntőbe Wolfgang Fischer Styx, Mila Turajlić A másik oldal és Benedikt Erlingsson Izlandi amazon című filmjei jutottak be. Ezekben a történetekben közös, hogy az európai identitás kérdésével és aktuális társadalmi jelenségek bemutatásával foglalkoznak.

A nyitófilm Wolfgang Fischer filmdrámája, a Styx, amit november 7-én 19:00 órától lehet megnézni. Ez egy vakációját vitorlázással töltő orvosról szól, aki egyszer találkozik egy rozoga bárkával, amin 100 menekült vesztegel. A film a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon három díjat is nyert.

A másik oldal című szerb-francia-katari filmet november 8-án, 19:00 órától lehet megnézni. Ez egy személyes hangvételű dokumentumfilm, amiben a rendező saját családján keresztül meséli el Jugoszlávia és Szerbia közelmúltjának történelmét.

November 9-én 19:00 órától lehet megnézni Benedikt Erlingsson Izlandi amazon című filmjét, aminek a világpremierje Cannes-ban volt. Egy 50-es éveiben járó kórusvezetőről szól, aki elszántan védi az izlandi tájat és ezért még a helyi alumíniumgyár működését is szabotálja, ha kell. Az örökbefogadási hivataltól kapott levél viszont egy váratlan döntés elé állítja.

Awww.luxprize.eu oldalon a közönség is szavazhat a kedvenc filmjére, a szavazók közül pedig egy nyertes ott lehet a 2019-es Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon,  ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.

Ne maradjon le semmiről!