A meleg karakter miatt cenzúrázták az új Bosszúállókat az oroszok

2019.05.02. 15:00

Az orosz "melegpropaganda törvény" miatt a Bosszúállók: Végjáték egyik jelentének szinkronizált verziója némileg megváltoztatva került az orosz mozikba, írja a 444. Az ominózus jelenetben a filmet rendező testvérpár egyik tagja, Joe Russo alakítja az első, melegségét nyíltan vállaló karaktert a Marvel-univerzumban. Russo karaktere Amerika Kapitánnyal szerepel egy csoportterápiás ülésen, ahol arról mesél, hogy évek óta először randizott. Aztán kiderül az angol szövegből, hogy egy férfiról van szó, vagyis a karakter meleg. Ennek nem volt helye az orosz mozikban, így a szinkronizált változatból már nem derül ki, hogy egy pasi volt a másik fél.

A strasbourgi emberi jogi bíróság (EJEB) két évvel ezelőtt kihirdetett döntése szerint egyébként az orosz "melegpropaganda törvény" sérti az Európai Emberi jogi Egyezmény véleményszabadságról és a diszkrimináció tilalmáról szóló passzusait.

A Bosszúállók: Végjáték három órás lezárása 22 filmnek, 11 évnek és megannyi sztoriszálnak, amit Kevin Feige szuperproducer kitalált, és a Disney segítségével véghez is vitt. A film máris elképesztően sikeres: minden korábbi bevételt megdöntve   1,2 milliárd dollárt termelt csak a bemutatását követő első hétvégén. A filmről és a Bosszúállók jelenségről ebben a podcastban beszélgettek az Index szerzői. 

Ne maradjon le semmiről!