Újra mozikban az Oscar-jelölt Jób lázadása

2020.01.20. 17:04 Módosítva: 2020.01.20. 18:34

A holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-én országszerte visszatér a mozikba Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-ban készült, majd tavaly teljeskörűen felújított filmje, a Jób lázadása.

A Jób lázadása a második világháború alatt játszódik, és a vidéki magyar zsidóság elhurcolásának történetét beszéli el. Zenthe Ferenc játssza Jóbot, a tehetős, zsidó parasztot, aki Temessy Hédi alakította feleségével együtt örökbe fogad egy fiatal fiút, akire rá szeretné hagyni az egész vagyonát. A filmben Rudolf Péter is szerepel.

A Nemzeti Filmintézet közleménye szerint a Jób lázadása 4K felbontású, teljes körű restaurálásán a Filmarchívum és Filmlabor mintegy harminc szakembere dolgozott. A film képi világát az operatőr, Szabó Gábor bevonásával rekonstruálták, a hangsávokat az eredeti mágnesszalag digitalizálása után Petényi Katalin és Kabay Barna közreműködésével újították fel.

A film egyik rendezője, Kabay Barna hétfőn a köztévén elmondta: ezer gyerek közül választották ki a főszereplőt, Fehér Gábort, aki ott lesz majd a film január 27-i ünnepi vetítésén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az MTI szerint a vetítést közönségtalálkozó követi, amelyen Kabay Barna, Petényi Katalin és Fehér Gábor Molnár Antal történésszel beszélget majd a filmről.

A Jób lázadását a legjobb idegennyelvű film kategóriájában jelölték az Oscarra is, ám a díjat végül Ingmar Bergman filmje, a Fanny és Alexander vitte el.

Ne maradjon le semmiről!