Darth Vader tette le a spoilerkultúra alapkövét

Vader scene 400
2020.05.26. 16:45 Módosítva: 2020.05.26. 19:30

Én vagyok az apád!

Ikonikus mondat 1980-ból, amikor is A Birodalom visszavág 111. percében azt mondta a talpig feketében hörgő főgonosz az életéért kapaszkodó szegénylegénynek, hogy ő az apja. Ez az a pillanat, amire a filmet Irvin Kershner rendező és Lawrence Kasdan forgatókönyvíró kifuttatta. A teljes megsemmisülés, a katarzis, ami olyat üt, hogy napokig szédelegsz tőle.

És akkor most tessék elképzelni ugyanezt negyven évvel később. Úgy, hogy ha szerencsés az ember, akkor az új film egyik első előadására el tud menni a moziba, és megússza a random kommentelő Twitter/Insta/Facebook-bejegyzését, és nem kapja telibe a Redditen sem, hogy

Ne már WTF, DARTH MEG LUKE APJA????

A Star Wars évtizedekkel megelőzte a korát, ha spoilerekről, és a spoilerek elleni védekezésről van szó.

A spoilerkultúra alapját - mert spoilernek hívják azt, amikor valami gyökér elrontja mások szórakozását, és elárulja a film kulcsmomentumait, zárójeleneteit - a sors furcsa fintorának köszönhetően a Darth Vader jelmezében imbolygó egykori testépítő, David Prowse és a nagy szája rakta le.

Ez a történet egyébként nem nagy titok, fekete öves Star Wars-rajongók kívülről fújják a sztorit, viszont van egy olyan aspektusa is az egésznek, amit olyan sűrűn még a legelvetemültebbek sem vettek elő.

A cikk apropóját Mark Hamill, Luke Skywalker megformálójának egyik május végi Twitter-üzenete adta:

Azaz:

A stáb és a szereplőgárda csak akkor szerzett tudomást a dologról (arról, hogy Vader Luke apja), amikor megnézték a kész filmet. A forgatás alatt Vader szövege ez volt: "Nem ismered az igazságot, Obi-Wan ölte meg apádat." Csak Irvin Kershner, George Lucas és én tudtuk, mivel helyettesítik majd ezt a kész filmben. Egy éven át kellett őriznem a titkot, kínszenvedés volt!

A Birodalom visszavág-spoiler esetében egészen 1978-ig kell visszamennünk egy közönségtalálkozóig, amit a kaliforniai Berkeley városában, pontosabban a UCLA egyetem campusán tartottak, úgy ezer fő előtt. A helyi lapban megjelent cikk szerint

David Prowse (Darth Vader megformálója) a közönségnek elárulta, hogy 1979 februárjában kezdődik a forgatás, és azt is, hogy Darth Vader Luke apja.

"Az apa képtelen megölni a fiát, a gyerek meg az apját, így mindketten benne lesznek a folytatásban." És Prowse-t ezek után senki nem dobálta le a színpadról, pedig ez aztán tényleg óriási spoiler volt a javából még 1978-ban is. Mivel az internet előtti időben egy kb. 100 ezer fős kisvárosban tartott eseményről beszámoló újságcikk a megyehatáron sem nagyon jutott túl, az infó elsikkadt, az élet ment tovább, a spoiler nem kapott nagyobb lendületet a közbeszédben.

Star-Wars-Article1

Ahogy azt a film születéséről szóló, lenyűgözően részletes könyvében (The Making of Star Wars: The Empire Strikes Back) Jonathan W. Rinzler is írja, a színészeknek akkoriban nem igazán írták elő, miről beszélhetnek és miről nem, hanem rájuk bízták, "felnőtt emberek, van eszük" jeligével, hogy mit tartanak titokban, és mit nem. Az elkotyogott információk nagy száma miatt a Lucasfilm 1979-ben egy sajtófigyelő részleget hívott életre, aminek az volt a feladata, hogy az ilyen kikerülő infókról jelentsen. Az első ilyen jelentésben ez állt:

Harrison Ford - egy spoiler, Carrie Fisher - egy spoiler, David Prowse - kilenc spoiler.

Prowse infói közül több a Starlog magazin 1979 júniusi számában jelent meg, azaz a végül 1979 márciusában elkezdett forgatás közepén. Ettől a Lucasfilm fejesei nagyon idegesek lettek, hiszen Prowse itt árulta el többek között, hogy Boba Fett Solo nyomában jár, és hogy Vader fejét ronda sebhelyek borítják.

Prowse szószátyársága mögött a nemtörődömséget sejtették sokáig, pedig könnyen lehet, hogy inkább sértettség áll mögötte. Nem ő volt a legnépszerűbb színész a stábban, és kiváltképp zavarta, hogy a Fox és a Lucasfilm egyformán semmibe vette. A Star Wars forgatásán senki nem közölte vele, hogy hiába tanulta be Vader szövegét, a végén úgyis lecserélik a hangját James Earl Jones-éra, ráadásul ezt csak az 1977-es premieren tudta meg, már a moziban ülve. Ezek után sokat kekeckedett a stúdióval és Lucasszal is, majd jött az Oscar-gála 1978 áprilisában, amire Darth Vader kapott meghívót, nem ő. És Vadert ugye bárki alakíthatja, a karaktert a jelmez és a hang tette azzá, ami lett. Az Oscar-díj átadóján egy Kermit Eller nevű férfi bújt a sisak alá, Prowse pedig sértetten nyilatkozgatott bárkinek, aki meghallgatta. "Felháborít, hogy a saját arcommal nem léphettem a nyilvánosság elé, hogy a Fox nem készített rólam fotót sisak nélkül, hogy fontos eseményekre nem engem delegálnak."

Az Oscar-gála után nem sokkal pedig elkezdett nagyüzemben spoilerezni. Arról viszont érdekes módon soha többé nem tett említést, hogy Vader Luke apja.

Empire Strikes Back scene 400
Fotó: Lucasfilm Ltd

A szószátyárságért a Lucasfilm azzal büntette, hogy (természetesen Prowse tudtán kívül) A Birodalom visszavág forgatókönyvben szereplő szövegét átírták, és a kulcsjelenetekben nem azt mondta, amit később a filmben James Earl Jones tolmácsolásában elhangzott. Prowse maga nyilatkozta később, mennyire megdöbbent azon, hogy Vader Luke apja, a premieren pedig annyira ideges lett amiatt, hogy titkolóztak előtte, hogy Lucasszal állítólag még üvöltözött is egy sort. A felvételek során Hamill mai állításának megfelelően csak hárman tudtak arról, hogy mi lesz a végleges verzió. Hamillnek Irvin Kershner, a film rendezője kötötte a lelkére, hogy ne beszéljen róla senkinek:

Sem Harrisonnak, sem Carrie-nek, SENKINEK nem mondhatod el. És ha visszajut hozzám, hogy ők tudják, akkor tudni fogom, hogy te pofáztál, mert én vagy George biztosan nem fogunk.

Erre (is) utalt Hamill a Twitteren a napokban, amikor kínszenvedést emlegetett.

A kérdés már csak az, hogy ha 1978-ban Prowse elspoilerezte a titkot, akkor 1980-ban erre miért nem emlékezett? És eleve: birtokában lehetett egyáltalán az infónak?

Amikor Lucas kitalálta a történetet, és Luke még Starkiller néven futott, szó sem volt arról, hogy Vader az apja. Sőt, amikor a forgatókönyv első verziója megszületett 1978 februárjában, Vader és Anakin Skywalker még külön személy volt. Lucas a könyvvel annyira elégedetlen volt, hogy áprilisig két vázlatot ő maga írt meg, ezekben már szerepelt az, hogy Leia és Luke testvérek, és az is, hogy a főgonosz a császár, nem Vader. Később a Leia-szál átkerült A Jedi visszatérbe, Vaderből pedig Anakin lett, de ezt csak Lawrence Kasdan forgatókönyvíró verziójában véglegesítették. Prowse a teljes forgatókönyvet nem olvasta, Rinzler könyvében többször is szerepel, hogy csak azokat a lapokat kapta meg, amiken Vader jelenetei voltak, és azokat is csak a forgatáson. Ennek alapján nehezen hihető, hogy valahonnan tudomást szerzett volna a titokról, amiről a stábot és a színészeket sem értesítették.

Sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen blöffölt és beletalált, vagy az, hogy az újságíró hazudott, és olyan dolgot írt le, amit soha a büdös életben ne fognak a fejére olvasni, mert ugye kit érdekel egy ezer fős közönségtalálkozó. Ami még egy csavart ad a történetnek az, hogy mi van akkor, ha Lucashoz csak eljutott ez a "spoiler", és elolvasva a cikket, elgondolkodott azon, hogy mennyire sokkoló lenne, ha meghúznák azt, amire nem sokan számítanak - ezzel kvázi egyfajta vátészt faragva Prowse-ból, az emberből, akinek halvány segédfogalma sem volt arról, mi történik a karakterével a filmben.

Prowse a harmadik filmre is visszatért, és eljátszotta Vadert, de a szájíze ekkor már keserű volt, ami nem sokkal lett édesebb azóta sem. A szerződése alapján részesedést kellett volna kapnia a Jedi visszatér után, Hollywood ügyes könyvelői viszont a 32 milliós büdzsére 475 millió dollárt termelő filmet képesek voltak veszteségesnek kihozni, és Prowse 1983 óta egyre csak várja a csekket. Szegény, a szerződésében nem a bruttó bevétel után járt neki százalék (mint ahogy azt a mai nagy sztároknak szokott), hanem a nettó nyereség után, amit pont olyan gondosan tüntettek el előle, mint a hangját a trilógiából.