A frászt hozta ránk a Netflix új horrorsorozata

2022.01.15. 16:44

Egy ijesztő és rettenetesen népszerű podcast, az Archive 81 inspirálta a Netflix legújabb horrorsorozatát, mely idehaza A 81-es számú archívum címmel mutatkozott be január 14-én az online videótár kínálatában. A produkció kicsit olyan, mint az X-akták és egy Stephen King-könyv szerelemgyereke, de még így is meglepődtünk azon, hogy mennyire a frászt hozta ránk az évadnyitó epizód.

A történet egy Dan Turner (Mamoudou Athie) nevű fickóról szól, aki egy New Yorkban található filmes múzeumban restaurál régi videókazettákat, amelyek megsérültek, vagy az idő vasfoga kezdte ki őket. A 81-es számú archívum főszereplője éppen egy olyan misztikus sorozat helyreállításán dolgozik, amely a kultikus Alkonyzóna eddig ismeretlen előfutára volt, amikor beesik hozzá egy másik projekt. Egy tűzvészt „túlélt” adathordozóról van szó, amelynek anyagát egy Melody Pendras (Dina Shihabi) nevű nő vette fel még 1994-ben.

Ahogy Dan elkezdi a kazetta helyreállítását, egy különös sztorit él át a képernyő előtt ülve: a nő azt az elhatározást hozta a felvétel szerint, hogy beköltözik a Visser nevű lakóházba, amely egy hírhedten tragikus múlttal rendelkező épület. Melody azonban még a falat díszítő, sátánistának tűnő szimbólumok láttán sem sejti meg, hogy milyen pokol vár rá odabent. Pedig ha tudná, hátat fordítana, és sikítva rohanna el. A Netflix új sorozata helyenként az Amerikai Horror Storyt is szépen megidézi, legutoljára abban a produkcióban láttunk ennyire hátborzongató főcímet, és hallottunk ehhez hasonlóan ijesztő háttérzenéket.

A 81-es számú archívum készítői apait-anyait beleadtak, hogy ránk ijesszenek, és jelentjük, sikerült is nekik.

A Netflix sorozatában akad egy-két jumpscare-jelenet, de inkább egy olyan szériáról van szó, amely az első perctől építi felfelé a feszültséget, ami lassan a bőrünk alá kúszik, aztán sunyi módon úgy kikészít, hogy éjszaka nem tudunk miatta aludni. Jó húzás, hogy a történet két szálon halad: az egyiken azt láthatjuk, ahogy Dan beköltözik egy isten háta mögött – konkrétan az erdő közepén – található bunkerbe, és jó pénzért nekilát, hogy helyreállítsa az összes kazettát, amely Melody után hátramaradt. A cselekmény másik fele a 90-es évekbe kalauzol, hiszen Dannel együtt nézzük, milyen elcseszett hely is volt ez a Visser.

Van itt minden, ami csak kellhet a borzongatáshoz: kopácsolás és ijesztő hangok éjszaka, klasszikus zene, ami, úgy tűnik, a másvilágról jön... valamint egy ki tudja, mi által megszállt kislány is hörögve esik össze az egyetemista lány kamerája előtt.

Aztán Dan állít egy kicsit a frekvencián, a monitoron pedig felbukkan egy démonnak tűnő lény, mi pedig vele együtt hőkölünk nagyot.

Ekkor már elkezdjük összerakni a képet, hogy itt valami szektás dologról lesz szó, de A 81-es számú archívum azért olyan izgalmas első ránézésre, mert közel sem tipikus horrorsorozatnak tűnik. Vagyis ötletünk sincs, hogy a két szálat vajon hogy fogják összehozni az írók. Jó adag kreativitásra lesz viszont szükségük ahhoz, hogy értelmes keretet adjanak ennek a történetnek, ami podcast formájában működött, de vajon tévésorozatként is fog? Ahhoz képest, hogy milyen hangulatos a pilot epizód, elég nagy katyvasznak tűnik az egész egyelőre.

A Netflixen láttunk már jó pár ütős horrort, A Hill-ház szelleme után egy hétig reszkettünk, a Mise éjfélkor lelki terrorral és sötét misztikummal sokkolt, A 81-es számú archívumnak pedig van egy jó adagnyi, nem elhanyagolható retróhangulata. Mintha egy olyan rejtélyt néznénk, aminek megoldására Mulder és Scully épp nem értek rá, ezért egy kezdőre hagyták a feladatot. Azt azért hozzátesszük, hogy Mamoudou Athie karizmája csúnyán elmarad David Duchovnyétól, a múltban játszódó szálon Dina Shihabi viszont egész jól hozza a szintet. Még akkor is, ha Gillian Andersont maximum megszorongatni tudja, de utolérni azért mégse.

Egy nagy kérdőjel számunkra, hogy A 81-es számú archívum hátralévő 7 epizódja mit tartogat. Egy azonban biztosnak tűnik: ma éjjel nem fog olyan könnyen álom jönni a szemünkre. Ennél többet pedig egy horrorsorozat nyitányától nem is várhatna el az ember.

A 81-es számú archívum szinkronnal és magyar felirattal elérhető a Netflixen.