Nemcsak film, balett is készül a Peaky Blinders gengsztereiről

2022.02.13. 11:23

Már tényleg csak hetek kérdése, és kiderül, mikor jelenik meg az óriási népszerűségnek örvendő Peaky Blinders (magyarul: Birmingham bandája) című, az első világháború utáni Angliában játszódó bűnügyi drámasorozat hatodik évadja. 

A befejező évad körül hatalmas a felhajtás, és persze a „pánik”, hiszen mégiscsak vége napjaink egyik legizgalmasabb sorozatának. Aggodalomra azonban semmi ok, a Shelby családtól a sorozat után sem kell könnyes búcsút vennünk. Tavaly ugyanis bejelentették, hogy a történethez egy film is készül, amely „megkoronázza” az egész szériát. Steven Knight, a sorozat alkotója nemrég a Guardiannek adott interjúban mesélt a sorozatról.

Megpuhult a közönség

A Peaky Blinders 2013-ban debütált Cillian Murphy főszereplésével, azóta pedig a kritikusok elismerését is elnyerte. Kilenc évvel ezelőtt még nem kapott túl pozitív visszajelzéseket a gengszterdrámaként és/vagy apokaliptikus westernként is aposztrofált sorozat. A nézők szkeptikusak voltak a műsorral szemben, nem tudták, hogy mit kezdjenek a búskomor hangulatú, lehangolóan realista alkotással.

Nemhogy más, hasonló fogadtatásban részesülő sorozathoz hasonlóan eltűnt volna a süllyesztőben, a széria valójában a hamvaiból éledt újjá. A BBC Two-ról először a BBC One-ra, majd a Netflixre került, és hatalmas népszerűségre tett szert mind a sztárok, mind az átlagemberek körében. (Sőt, igazi divatdiktátor sorozattá vált, férfiak tucatjai nyírták a hajukat olyanra, hogy az megszólalásig hajazzon a főszereplők ikonikus egyenfrizurájára.)

A stáb számításait – és a hatodik évad munkálatait – keresztülhúzta a legelső, két évvel ezelőtti karantén, amelyet 2020 márciusában rendeltek el a világ megannyi országában. Ekkor romlott meg Helen McCrory, a sorozat női főszereplőjének állapota is, aki végül 2021 áprilisában halt meg rákban. Knight elmondta, hogy a forgatás jelentősége eltörpült a tragédia mellett. Az alkotó két verziót is írt: az egyikben többet, míg a másikban kevesebbet szerepelt a néhai színésznő. A hatodik évad nyitórésze tisztelgés a zseniális McCrory előtt.

Igazi családi legenda

A hat évadot megélt műsort Knight szülei inspirálták, akik a sorozatbéli gengszterek otthonában, Small Heath környékén nőttek fel. A férfi anyja és apja elbeszéléseiből táplálkozott, gyermekként úgy tekintett szülei történeteire, mint egy varázslatos mítoszra. A Peaky Blinders sztoriját Knight először az 1980-as években próbálta megírni regényként, majd – sikertelenül – felajánlotta a Channel 4-nak. 

Ennek ellenére tehetséges írónak bizonyult, és ő lett a család első tagja, aki egyetemre járt, nem pedig munkásként kereste a kenyerét. Tipikus hőse a magányos harcos, aki elképzelhetetlen terhet cipel. Ez nemcsak Tommy Shelbyre, hanem a legtöbb Knight által rendezett és írt film főszereplőjére is igaz.

A sorozat alkotója a brit lapnak elmondta, hogy több, a Peaky Blindershez kapcsolódó projekten dolgozik.

Először is készül egy balett (Peaky Blinders: The Redemption of Thomas Shelby), amely ősszel debütál Birminghamben, majd jövőre turnéra indul. A filmet, amely az alkotó fejében már rég megszületett, két évben belül kezdik forgatni. Sőt, a filmhez kapcsolódó különkiadások is készülnek,

bár ennek a részleteibe Knight egyelőre nem avatta be az olvasókat. Lényeg a lényeg: a Shelby-dinasztia egy ideig még biztosan az életünk része marad.