A Disney új filmjét háromszor is újra tudnánk nézni anélkül, hogy megunnánk

2022.05.24. 20:27

Hollywoodban az elmúlt pár évben nem csak a franchise-mánia harapódzott el, hanem a filmkészítők elkezdtek 80-as, 90-es évekbeli alkotásokat is agresszíven rebootolni. Csak nehogy új ötletet kelljen hozniuk a nézőközönségnek, Isten ments! Bevalljuk, álmunkban nem gondoltuk volna, hogy ez utóbbi jelenségből éppen a Disney űz majd gúnyt.

Május 20-án mutatták be a Disney+-on a Chip 'n Dale: Rescue Rangers című új vígjátékot, mely egy klasszikus mesesorozaton, a hazánkban 1991 és 1995 között a Magyar Televízió 1-es csatornáján vetített A Csipet Csapaton alapszik. A három évad alatt 65 epizódot megért produkcióban két mókus, az Indiana Jonest idéző Chip és a Hawaii-inges, nála sokkal lazább Dale egy csinos egérlánnyal, Sziporkával, egy mélyhangú léggyel, ZümZümmel, és a nagydarab Kvarg Lipóttal kiegészülve vezettek egy nyomozóirodát, és oldottak meg különféle ügyeket.

Chip és Dale most visszatértek, de nem olyanok, mint ahogy emlékszünk rájuk. Mindketten magányossá váltak a film története szerint, és nem találják a helyüket a világban. A Chip 'n Dale: Rescue Rangerst nagyjából úgy kell elképzelni, mint a Space Jamet: az emberek és az animációs karakterek együtt élnek, többé-kevésbé harmóniában. Csak míg a LeBron James főszereplésével, a Warner Bros által összerakott Space Jam: Új kezdet egy élvezhetetlen és erőltetett katyvasz lett, addig a Disney multiverzumos filmje valami irtó szórakoztató.

A történet egy mondatban összefoglalható, az irodai munkájában fulladozó Chip, és CGI-műtéten átesett, szebb napokat is látott gyerekkori haverja, Dale arra lesznek figyelmesek, hogy haverjukat, a büdös sajtokért rajongó Kvarg Lipótot elrabolták.

A másfél óra alatt A Csipet Csapat újra összejön egy ironikus reboot erejéig, hogy megmentsék bajtársukat, és rákoppintsanak az öreg, és életunt Pán Péter, egy rosszul animált vikingharcos és a Coca-Cola megvadult jegesmedvéjének orrára.

Ez az igazi multiverzumos őrület, nem a Doctor Strange 2

A Chip 'n Dale: Rescue Rangers megcsinálja azt, amit a Space Jam 2 vagy éppen a Doctor Strange az őrület multiverzumában készítői képtelenek voltak úgy összehozni, hogy mindenki vigyorogva élvezze a végeredményt. A Disney+ új filmjében özönlenek ránk a vendégszereplők, olyan franchise-okból, amik teljesen váratlanul érnek minket.

Ki gondolta volna, hogy majd pont egy ilyen félig animációs, félig élőszereplős filmben lesz egyszerre látható a DC és a Marvel egy-egy, nagyon ismert hőse? Mi biztosan nem, de a Chip 'n Dale-be ad vendégszereplőt a Rick & Morty, a South Park, valamint egészen megdöbbentő módon Gucci-modellként tér vissza a Harry Potter Dobby manója. A teljesség igénye nélkül felsorolunk még néhány címet, ahonnan észrevettünk cameózó karaktereket: He-Man, Kacsamesék, Az oroszlánkirály, A kis hableány, Big Mouth, A dzsungel könyve, Tini Nindzsa Teknőcök, Micimackó – és itt még közel sincsen vége...

Az ártatlan vendégszerepléseken kívül, ahogy említettük, a rebootmánia megkapja a magáét, csúnyán beszólnak a 2019-es, horrorisztikusan pocsék Macskáknak, a Halálos irambannak és Vin Dieselnek, de kifigurázzák a Mrs. Doubtfire-t is, na meg visszahozzák Ronda Sonicot, aki miatt anno úgy felháborodott az internet, hogy a Sonic, a sündisznó készítői az első trailer után kénytelenek voltak újradizájnolni a karaktert.

Tényleg, beleszédül az ember ebbe a színes kavalkádba, amit az új Chip 'n Dale-film felsorakoztat, de picit sem öncélúan. Ez egy némiképp ironikusan vett szerelmeslevél azért a modern szórakoztatóiparhoz, a popkultúrához, és azokhoz a figurákhoz, akik a gyerekkorunkat és a felnőtt éveinket is meghatározták, amikor a távirányítóhoz nyúltunk vagy épp betévedtünk a moziba.

A Chip 'n Dale: Rescue Rangers története nem nagy szám, de a humor nagyon rendben van, és jó párszor fel lehet röhögni a párbeszédeken. Veszélyes ötlet, amikor egy rendes élőszereplős filmet vegyítenek az animációval, az új Tom és Jerrynél is ezt az utat választották az alkotók, de hiába rakták bele a mindig csodálatos Chloë Grace Moretzet, a végeredmény így is értékelhetetlen lett.

A Disney+ új vígjátékának a poénkodás és a könnyed szórakoztatás mellett néha elég komoly súlya is van. Mint például amikor az elhízott és megöregedett Pán Péter azon szomorkodik, hogy gyerekszínészként olyan jól indult az élete, és lám, hogy dugába dőltek az álmai és vágyai. Szóval a rengeteg easter eggen kívül van itt mondanivaló, inkább a felnőtt közönségnek ajánlanánk a Chip 'n Dale rebootját – nekik viszont nagyon. Ha valaki legalább annyira odáig van az Álomgyárért, mint mi, tuti legalább kétszer-háromszor újra fogja nézni ezt a filmet, csak hogy az észre nem vett vendégszereplőket kutassa.

Reméljük, egyszer végre megérjük, hogy az emberek kiverjék a fejükből azt az ostobaságot, hogy az animáció csak gyerekeknek való. A Chip 'n Dale: Rescue Rangers a tökéletes ellenpélda a tévhitre.

7,5/10