18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Annyit vetkőznek a dubajozó lányok ebben a filmben, hogy mi szégyelljük magunkat

2022.07.08. 05:52

A 2015-ben bemutatott A szürke ötven árnyalatát lehet szidni amiatt, mert egy öncélú, káros és hatásvadász trashfilm, amely mostanra annyira ciki lett, hogy a női főszereplő, Dakota Johnson legszívesebben letagadná, hogy bármi köze volt hozzá. Egy dolog azonban biztos, a Sam Taylor-Johnson által rendezett első rész lebontott valami gátat azokban a nézőkben, akik korábban elképzelhetetlennek tartották, hogy nagyvásznon nézzenek olyan pucérkodós jeleneteket, amelyektől még a Trónok harca iszákos-szexfüggő törpéje, Tyrion Lannister is elpirulna.

Szinte hihetetlen, hogy ez a BDSM-lázálom két további, a pénztáraknál sikeres folytatást ért meg. Na, és persze azt se felejtsük el, hogy divatba hozta az erotikus filmeket. A lengyelek különösen belelendültek a dologba, a pusztítóra sikerült 365 napot és folytatását ők hozták össze. Ez az a netflixes filmsorozat, amelyet mindenki megvet, de mégis valahogy tisztában vannak a nézők azzal, hogy miről szól. Szóval nevezhetnénk pucérkodós Barátok köztnek is, ha nagyon el akarnánk ragadtatni magunkat.

Hiába tartják sokan izgatónak ezeket a filmeket, a készítők célja végső soron mégse az lenne velük, hogy valamiféle társadalmilag elfogadott pornót szöktessenek be a streamingszolgáltatók vagy mozik kínálatába észrevétlenül.

Ahogy jelen cikkünk tárgyánál, a néhány moziban még mindig látható Lányok Dubajban (Girls to Buy) című alkotásnál is, inkább az a lényeg, hogy elrettentsenek. Megmutassák, hogy mi lesz a vége, ha valaki mondjuk arra adja a fejét, hogy luxusprostiként rázza azt a kevés rongyot, ami rajta van… egy tucatnyi arab sejk nagy örömére.

A Lányok Dubajban történetének főszereplője egy szőke lengyel lány, Emi (Paulina Galazka), aki nagyon unja már a kisvárosi életet. A férfiakból azonban az utolsó garast is képes kihúzni a szépségével az ambiciózus csajszi, így lehetősége van egy szépségversenyre is elmenni. Itt találkozik össze egy hasonszőrű leányzóval és annak anyjával, akik jól fizető üzletet ajánlanak neki. Így találja magát Emi szűk, sokat mutató ruhákban… eszkortként… gazdag fickók ölében.

Az elején Emi még egészen kedvelhető, egy naiv, de nagyratörő lányról van szó, aki az üzleti érzékét kábé bárhol kamatoztathatná. Ehelyett azonban fogja magát, lemerül az alvilágba, kitúrja társait a nyeregből, átveszi a gyeplőt, és ő kezd lányokat futtatni. A Lányok Dubajban Piotr Krysiak regényének adaptációja, és a film elvileg megtörtént bűnügyeket is felhasznál a forgatókönyvhöz, de ennek ellenére semmiféle alaposság nem látszódik a Maria Sadowska által rendezett produkción.

Itt is, ahogy a műfaj hasonló darabjainál, a hatásvadászatra tették a hangsúlyt. Mutassunk minél több meztelen nőt, vad orgiákat, drogpartikat. Csakhogy, ezeket már láttuk korábban, így a Lányok Dubajban túl sok újdonságot nem tud felmutatni. A fedetlen mellek és popsik tengere pedig már félóra után unalmassá válik.

Nagyot akkor ütött volna ez a film, ha képesek lettek volna az írók bármiféle karakterívet adni Eminek,  bemutatva, hogy ezt a szegény élvhajhász lányt hogy éri utol a karma. A szex és emberkereskedelem csúnya dolog, és nemcsak a lengyel nők esnek áldozatául, hanem a magyarok is. Nem véletlen az sem, hogy hazánkban a mai napig sűrűn találgatják az emberek a különböző fórumokon (legfőképp Redditen), hogy ez az influenszer vagy az a celeb vajon dubajozik-e. Valószínűleg amúgy a válasz, hogy akiből kinézzük, az tényleg dubajozik, csak a pár éve történt nagy botrányok óta inkább senki sem dicsekszik el a dologgal. Sőt, tagadják, de hevesen.

Maria Sadowska filmjének egyáltalán nem áll jól a két és fél órás játékidő, semmi nem indokolta ezt a hosszú kifejtést. Főleg, hogy a rengeteg pucérkodás mögött igazi tartalom nincsen. Mostanában a modern pornóipart kizsigerelő, Pleasure című botrányfilm ugyanezt sokkal jobban csinálta, és a végén a tragikus fordulat nagyobbat ütött. Csak azért, mert bár ott is elég amatőr filmes volt a felvezetés, valahogy jobban elhittük, hogy valós problémát igyekeznek feldolgozni a készítők.

Annak ellenére, hogy közepes szintnél képtelen akár csak egy percre feljebb lépni a Lányok Dubajban, Lengyelországban természetesen tarolt a produkció. Így önáltatás lenne azt mondani, hogy végre lassan az erotikus mozifilmek korszaka kezdene leáldozni. Kapunk mi még jó néhány ilyen filmet a közeljövőben, előre reszketünk tőlük. Reméljük, ha a lengyelek folytatják az irányt, legalább elkezdenek értelmes írókat és vágókat is alkalmazni, hogy ne kelljen ilyen hosszadalmas katyvaszokat nézniük az embereknek, amelyekben se a meztelenkedés, se a végecsavar nem kárpótol egy picit se.

4,5/10

A Lányok Dubajbant még el lehet csípni néhány magyar moziban.