Reklámtáblaként kezdte, majd tragédiák és csínytevések helyszíne lett

2023.07.14. 05:58
A Hollywood(land) felirat 1923. július 13-án tűnt fel a Los Angeles-i domboldalon, ám akkoriban semmi köze nem volt még a filmvilághoz. Később nemcsak a filmgyár szimbóluma, hanem tragédiák és csínytevések helyszíne is lett.

A Hollywood felirat már száz éve ékeskedik Los Angeles fölött a hegyoldalban. A filmvilághoz akkoriban semmi köze nem volt: az eredeti Hollywoodland felirat egy környékbeli telkeket árusító ingatlancég reklámjaként indult, és először csak ideiglenesen, egy 18 hónapos időtartamra állították föl.

Egy Harry Chandler nevű ingatlanügynök ugyanis hiába próbálta eladni az újsághirdetések szerint remek környezetben, a hollywoodi hegyoldalban épült, megfizethető árú házakat. A fémnégyzetekből, vezetékekből álló tábla 21 ezer dollárba került (ez ma körülbelül 370 ezer dollár, vagyis 124 millió forint), és 4000, egyenként 20 wattos égő világította ki, szürreális látvánnyal gazdagítva a Los Angeles-i éjszakákat. Az izzókat a gondnok cserélte, akinek apró háza az egyik óriási L betű mögött húzódott meg.

A gazdasági válság idején, az 1930-as években a tábla által reklámozott ingatlancég megszűnt, ám addigra már a filmgyár szimbólumává vált a felirat. Ebben az időszakban Peg Entwistle, egy 24 éves brit feltörekvő színésznő öngyilkosságot követett el a feliratnál, leugrott a H betű tetejéről. A lány a Broadway sztárja volt, de mivel a mozivászonról álmodott, Hollywoodban is szerencsét próbált, ahol azonban nem sikerült befutnia. A történtek egyszerre szimbolizálták a filmipari siker csábítását és veszélyét. Példáját később többen követték.

Az új betűk

Mivel az ingatlancég megszűnése után nem tartotta karban senki a feliratot, az 1940-es években egyre rosszabb állapotba kerültek a betűk. A H le is esett, mert a részeg gondnok nekihajtott a kocsijával. A helyi kereskedelmi kamara ekkor döntött a LAND négy betűjének eltávolítása mellett. 1944-től Los Angeles a felirat tulajdonosa. Régebbi újságcikkek szerint

ezekben az években mélypontra jutott a hollywoodi filmgyártás, és a 15 méter magas, 150 méter hosszú felirat lett a mentőcsomag.

1978-ban lecserélték a betűket, a régieket pedig árverésre bocsátották. A showbusiness sztárjai, köztük Alice Cooper hard-rock énekes és Gene Autry, valamint a a Playboy magazin tulajdonosa, Hugh Hefner negyedmillió dollárt gyűjtött össze kilenc szponzortól az új betűkre. 

Az új, rozsdamentes acélból és betonból készült feliratot élő tévéműsorban leplezték le. A 90. születésnapjára, 2013-ban ismét felújították: a betűkről teljesen lemarták a festéket, korrózióvédelemmel látták el őket, majd ismét hófehérre mázolták. 

Mivel kerítés veszi körül, már csak messziről lehet csodálni, és az 1990-es évek óta egy felszerelt rendszer vészjeleket ad le, ha illetéktelen személy közelíti meg a feliratot.

Filmek

A felirat számos filmben feltűnt, amelyekben legalább tíz alkalommal rombolták le, végzete volt földrengés, globális felmelegedés és óriásgorilla is.

Elsőként 1974-ben, a Földrengés című katasztrófafilmben szerepelt, majd látható volt a Chaplin című életrajzi filmben (1992), A pusztító (1993) című sci-fiben, A függetlenség napja című sci-fi-akciófilmben (1996), az Angyalok városa című romantikus vígjátékban (1998), az 1940-es évek egyik leghíresebb bűnesetét feldolgozó Fekete Dália (2006) vagy a Hollywood aranykorának végén játszódó, Quentin Tarantino rendezte Volt egyszer… egy Hollywood című filmben (2020).

Hollyweed

A felirat megváltoztatását hivatalosan nem engedélyezik, ettől függetlenül erre néhány alkalommal mégis sor került. 1987-ben II. János Pál pápa látogatásakor a HOLYWOOD (a holy szentet jelent), 1990-ben az Öbölháború alatt az OIL WAR (olajháború), Ross Perot 1992. évi elnökválasztási kampányában pedig a PEROTWOOD volt olvasható.

1976-ban Hollyweed lett belőle, akkor lazítottak a marihuánára vonatkozó szabályokon. A tettes egy Daniel Finegood nevű aktivista volt, aki aztán 1987-ben is lecsapott: akkor Ollywoodra változtatta, így tiltakozva a nicaraguai contrák felfegyverzése ügyét olcsón megúszó Oliver North ezredes enyhe ítélete ellen.

1976 után 2017 szilveszterén is Hollyweedre javítottak át két betűt, a rendőrség nyomozást indított rongálás miatt. A tettes feltehetően a 2016. novemberi népszavazásra akart utalni, amelynek alapján Kaliforniában 2018-tól nem csak orvosi célokra lehet legálisan marihuánát vásárolni. (A marihuána angol beceneve a weed.)

A 100. évforduló alkalmából a karbantartásról gondoskodó Hollywood Sign Trust ismét kicsinosította a feliratot. A munkát, amelyhez mintegy 1510 liter festéket és speciális rozsdagátló alapozót használtak fel, tavaly ősszel webkamerán keresztül lehetett követni. Leo Braudy kritikus szerint „a tábla világszerte a képzelet Hollywoodjának szimbólumává vált, és a kilenc betűje lehetővé teszi, hogy mindenki azt álmodjon bele, amit csak akar”.