Az amerikai nézők csak pislogtak, magyarul beszélnek Idris Elba új sorozatában

2023.07.24. 18:42

Eddig a nyár legkellemesebb meglepetése Az eltérített járat (Hijack) című új sorozat, amely június 28-án startolt el az Apple TV+-on. A főszerepben a Luther marcona nyomozója, Idris Elba alakít egy olyan fickót, aki egy Dubajból Londonba tartó járaton kerül slamasztikába. Ahogy az évadkezdésről szóló cikkünkben írtuk, a járatot terroristák térítik el, a motivációik ködösek, egyedül az biztos, hogy minden utas, aki a fedélzeten van, féltheti az életét.

Az Idris Elba által játszott Sam Nelson nem a Jack Bauer-módszer híve, helyette fifikás módszerekkel igyekszik rákényszeríteni az akaratát a rosszfiúkra, néha úgy téve, mintha az oldalukon állna, hogy aztán jól meglepje őket. Valami hasonló történik az ötödik epizódban is, amely július 19-én érkezett meg a platform kínálatába, és azt láthatjuk benne, hogy a KA29-es járat Magyarország légtere fölé érkezik.

Mivel az egyik terrorista súlyosan megsérült, a főhős igyekszik kizsarolni a terroristákból, hogy tegyék le a gépet Győrnél, és az egész tárgyalásba bevonja a másodpilótát, Anna Kovácsot (Kaisa Hammarlund), akiről a neve alapján eddig is sejthettük, hogy magyar felmenőkkel rendelkezik, most azonban végképp bebizonyosodott a dolog. Ő az, aki magyarul beszélve felveszi a kapcsolatot a budapesti légi irányítással, közölve velük, hogy mi zajlik valójában a repülőn.

A magyar nézők szempontjából nemcsak azért izgalmasak ezek a jelenetek, mert az anyanyelvünkön zajlik a susmus, hanem mert a légi irányítók oldaláról a nő, aki a másodpilótával diskurál, az Emmy-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, Gera Marina. A szegedi születésű színésznőt a közönség láthatta az elmúlt évek során a Munkaügyekben, az HBO-s Aranyéletben, valamint abban az Örök télben, amelyet Szász Attila rendezett Köbli Norbert forgatókönyvéből, és a második világháború végére kalauzolt, hogy egy kollektív tragédiát mutasson be. Gera Marina ez utóbbi szerepéért kapta az Emmy-díját is.

Alább mutatjuk az egyik jelenetet, amelyben Gera Marina magyarul beszél a másodpilótával, íme:

Nem kell ahhoz sem éles szem, hogy kiszúrjuk az amerikai thrillersorozatban a Terrorelhárítási Központ, vagyis

a TEK vendégszereplését sem, akiket kivezényelnek, hogy intézkedjenek a terroristák által ellepett, egyre feszültebb helyzetben lévő gépen, miután az landolt.

Azt nem lőjük le, hogy hová futnak ki az események, mindenki nézze meg az Apple TV+-on, érdemes, mert Idris Elba újdonsága tényleg egy tökéletes néznivaló nyárra: izgalmas, kikapcsol, és mivel könnyedebb a maga nemében, egyáltalán nem üli meg az ember gyomrát.

Örömteli, hogy egyre több amerikai produkcióban bukkannak fel magyar színészek. Nem is olyan régen A Gyűrűk Ura – A Hatalom Gyűrűiben örömködhettük ki magunkat egy hasonló eset miatt, és Christopher Nolan új filmjében, az Oppenheimerben is örömködhettünk Haumann Máté jelenésének.