Ilyen egy halálra ítélt barátság, a vérontás elkerülhetetlen

2023.08.21. 09:16

Nem kevés vér folyik az Éger című új, magyar krimiben. Az író-rendező Nagy Borús Levente filmje csavaros történetet és parádés szereposztást tartogat: Kálid Artúr, Kovács Tamás, Nagy Zsolt, Péterfy Bori, Schmied Zoltán, Szilágyi Csenge és Zsótér Sándor szerepel a közvetlen állami támogatás nélkül készült független játékfilmben.

Károly és Zsolt egyszerre legjobb barátok, vetélytársak és esküdt ellenségek – tehát egymás életének szerves részei, amióta az eszüket tudják. Az egyetem végeztével azonban elszakadnak egymástól. Hosszú évtizedek után útjaik akkor keresztezik ismét egymást, amikor a munkanélküli, reményvesztett Zsolt megjelenik az éppen életközépi válságban lévő Károly ajtajában.

A két férfi találkozása olyan eseményláncolatot indít el, amely nem csak kettejük, hanem minden szerettük életét végérvényesen tönkreteheti – olvasható a film leírásában. A féltékenység, irigység és bosszú elkerülhetetlenné teszi a vérontást, az eseményekben pedig szerepet játszik egy titokzatos felvétel, a véletlenek összjátéka és a sors keze is. Az adósságot pedig végül mindig meg kell fizetni.

Az Éger az író-rendező Nagy Borús Levente első játékfilmje. Az alkotás előzménye a Tantrum című kisjátékfilm, Nagy Zsolt egysnittes monológja, amely szerepelt a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és a Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos programjában is.

A rendkívüli emberi történet jutalomjáték valamennyi színész számára. A szereposztás igazán parádés, Kálid Artúr, Kovács Tamás, Nagy Zsolt, Péterfy Bori, Schmied Zoltán, Szilágyi Csenge és Zsótér Sándor látható a krimiben. A film zeneszerzője Víg Mihály, a Trabant és a Balaton együttes alapítója, aki Tarr Béla alkotótársaként kivételes filmzenék sorát szerezte (Sátántangó, Werckmeister harmóniák, A torinói ló) pályafutása során.

Halára ítélt barátság

A film író-rendezője, Nagy Borús Levente ezt mondta a filmről:

Máig a legintenzívebb alkotói élményem, amikor a koronavírus-járvány idején megírtam azt a forgatókönyvet, aminek aztán az első harmadából leforgott a Tantrum. Amikor a Vertigo Média támogatásának hála nagyjából másfél évvel később lehetőségem nyílt arra, hogy elmeséljem a teljes történetet, az eredeti szkript egy alapos ráncfelvarráson ment keresztül. Így született meg az Éger, amelynek középpontjában továbbra is egy eleve halálra ítélt barátság lassú, évtizedeken át tartó széthullása van, de az ebből fakadó dominóeffektus már olyan műfaji elemeket – véres leszámolásokat, az egész narratívát újrakeretező csavarokat – hozott magával, amelyek reményeim szerint még hatásosabbá teszik Károly és Zsolti tragédiáját.

Az Éger operatőre Papp Kornél, vágója Monok Anett, hangmérnöke Cseh András. A játékfilm közvetlen állami támogatás nélkül, a Vertigo Média gyártásában készült, producerei Kárpáti György és Berta Balázs. Az alkotás november 16-án kerül országszerte a mozikba.