Korea olyan tempót diktál, hogy a filmvilág nem győzi követni

2023.09.08. 15:52
Élősködők, Gyújtogatók, Squid Game – csak néhány olyan koreai alkotás, amiért az egész világ odavan. A Budapesten 2023. szeptember 8-án kezdődő Koreai Kulturális Fesztivál apropóján bemutatjuk a kritikusok által legjobbnak ítélt koreai filmeket, illetve utánanéztünk annak is, hogy a Netflixen melyek a legnépszerűbb koreai tartalmak.

Ha koreai kultúráról beszélünk, akkor – Észak-Korea zárt világa miatt – szinte minden esetben Dél-Korea kultúrájára kell gondolni. Az 1990-es években indult koreai hullám – más néven hallyu – egyre nagyobb térnyerése az utóbbi időben Magyarországon is érezhető. Az ázsiai ország kultúrája éppen olyan fontos és tudatosan felépített exportcikk, mint a Samsung vagy éppen a Kia, a Hyundai. 

A hallyu-jelenség többnyire a populáris kultúra – filmek, televíziós sorozatok és zene – külföldi terjeszkedését jelenti, de ennek része a koreai gasztronómia és a divat is. A hallyunak köszönhetően ismerkedhettünk meg a minőségi koreai tartalmakkal.

A Korean Screen nevű filmes weboldal 28 ország 158 kritikusát kérdezte meg arról, hogy mely koreai filmeket tartják minden idők legjobbjainak. Ennek alapján bemutatjuk az első öt helyezettet (a top 100-as lista itt érhető el). A cikk második felében pedig összeszedjük a legismertebb, itthon is látott és nézhető koreai filmsorozatokat. 

1. Gyújtogatók

A Murakami Haruki novellája alapján készült 2018-as film a koreai Y generáció kilátástalanságát mutatja be egy különös szerelmi háromszög történetén keresztül. A Lee Chang-dong rendezte két és fél órás Gyújtogatók egyszerűen kezdődik: a futárként dolgozó Dzsongszu véletlenül belebotlik gyerekkori szomszédjába, a bájos Hemibe. A lány megkéri őt, hogy vigyázzon a macskájára, amíg ő elutazik, azonban nem egyedül tér vissza, hanem a titokzatos barátjával, Bennel, akinek a szokatlan hobbija örökre megváltoztatja életüket. Az alkotást 2018-ban a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra is jelölték. 

2. Élősködők

A kritikusok szerint ugyan csak a második helyen áll, de Pong Dzsunho (Bong Joon-ho) filmje lett minden idők egyik legismertebb alkotása. A rendező tízévnyi nemzetközi kitérő után tért vissza hazájába, ennek eredménye lett a 2019-ben bemutatott Élősködők. A történet egy szegény család életéről szól, amelynek tagjai igazi semmirekellők, ugyanis bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik a Pak család fényűző életét, ahova később ármánykodás és csalás útján beférkőznek, ám a dolgok végül nem a terveik szerint alakulnak.

Az alkotás négy Oscar-díjat is bezsebelt.

3. A halál jele

Az 1980-as és 1990-es évekbeli hvaszongi sorozatgyilkosságok alapján készült 2003-as thrillert szintén Pong Dzsunho rendezte – ez volt a második filmje. A halál jele középpontjában három nyomozó áll. A Dél-Koreát rettegésben tartó sorozatgyilkos ügyét igyekeznek feltárni.

A dél-koreai, hvaszongi hatóságok 1986 és 1991 között tíz nő megerőszakolásának és meggyilkolásának ügyében nyomoztak. Tízből kilenc eset évtizedekig megoldatlan maradt, a rendőrség 2019-ben kerítette kézre az elkövetőt. Később kiderült, hogy legalább 14 áldozat volt. 

4. Oldboy

Szintén dél-koreai thriller a 2003-as Oldboy, Park Chan-wook rendezte. A történet szerint az 1980-as évek végén elrabolnak egy családapát, akit évekig fogva tartanak egy privát cellában. Az egyetlen kapcsolatot a külvilággal egy televízió jelenti számára, így megtudja, hogy feleségét megölték, és őt gyanúsítják. Amikor 15 évnyi fogság után kiszabadul, mindenféle magyarázat nélkül, elhatározza, hogy bosszút áll azokon, akik bántották őt. 

5. A szobalány

Park Chan-wook rendezte A szobalány című dél-koreai romantikus drámát is, amely az 1930-­as évek Koreájában, vagyis a japán megszállás ideje alatt játszódik. A történet egy pénzéhes szélhámosról szól, aki felbérel egy tolvajt, szobalányként férkőzzön egy japán úrnő bizalmába, hogy megszerezhesse a nő pénzét. A csavar, hogy kialakul közöttük egy szerelmi háromszög, így a szereplőknek választaniuk kell, ki mellé állnak a harcban. A filmet 2016-ban mutatták be. 

A Netflix koreai sztársorozatai 

Squid Game (Nyerd meg az életed) 2021 őszén debütált a Netflixen, térdre kényszerítve szinte minden más sorozatot. A széria elképesztő népszerűségnek örvend ma is, megjelenése után mindenki erről a sorozatról beszélt a közösségi médiában. A történet szerint több száz pénztelen játékos elfogad egy különös meghívást, hogy gyerekeknek való játékokban mérjék össze a tudásukat. Csábító díj – és halálos veszedelem – vár rájuk.

Mask Girl (A lány a maszk mögött) című sorozat egy külsejével elégedetlen irodista lányról szól, aki éjszakánként maszkot viselő influenszerré válik, ám egy sor balszerencsés esemény felborítja az életét. A sorozat alkotói a mai modern társadalomnak próbáltak olyan görbe tükröt tartani, amelyen keresztül a nézők meglátják, hogy milyen nyomorult is ez a XXI. század. A Mask Girl jelenleg a Netflix legfelkapottabb sorozatai között szerepel. 

A streamingszolgálató egy remek sci-fi-sorozattal is előrukkolt 2023 májusában. A kézbesítő (Black Knight) története 40 évvel azután veszi fel a fonalat, hogy egy üstökös csapódott be a Földbe, a katasztrófa pedig döbbenetes következményekkel járt. A bolygó elsivatagosodott, alig maradt levegő. Ebben a posztapokaliptikus világban csak azokra a bátor futárokra számíthatunk, akik futurisztikus kamionokkal járják a pusztát, harcolnak a martalócokkal és viszik az oxigénutánpótlást az embereknek. Kritikánkat itt olvashatja.

Az utóbbi időben a koreai sorozatok közül nagy sikert aratott a Balhé, valamint a Boksoon kettős élete című krimi is.

A koreai filmek és kultúra iránt érdeklődők nagy örömére 2023. szeptember 8-án kezdetét veszi a Koreai Kulturális Fesztivál Budapesten. A csaknem egy hónapon át tartó eseményen a szervezők 4 helyszínen 12 programmal és élő közvetítésekkel várják a közönséget. A fesztivál részeként rendezik meg a Koreai Kulturális Központban a Koreai Filmhetet is.