Őrült tudós kelti új életre a várandósan öngyilkosságot elkövető nőt

2023.09.12. 19:44
A 80. Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját Jorgosz Lantimosz görög filmrendező Szegény párák (Poor Things) című filmje nyerte el. A groteszk feminista dráma Emma Stone által alakított főszereplője várandósan öngyilkosságot követ el, de egy tudós szokatlan módszerekkel visszahozza az életbe, majd a nő a viktoriánus kor társadalmi elvárásaira fittyet hányva mindenféle kalandokba keveredik egy züllött ügyvéddel.

Jorgosz Lantimosz görög filmrendező Szegény párák (Poor Things) című filmje nyerte el szombat este a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját. A főbb szerepekben Emma Stone-t, valamint Willem Dafoe-t és Mark Ruffalót láthatjuk. A film Mary Shelley Frankenstein című regényének feldolgozása, de a rendező Az elefántember és a Szemek arc nélkül című filmekből is merített ötleteket. 

Lantimosz – akinek korábbi nagy sikerű filmjei közé tartozik a Kedvenc, a Homár és az Egy szent szarvas meggyilkolása – a díjátadón azt mondta, a film a producerként is közreműködő Stone nélkül nem valósulhatott volna meg. A színésznő a hollywoodi sztrájk miatt nem vett részt a díjátadón. A rendező úgy nyilatkozott róla, 

ez a film ő maga, a kamera előtt és mögött egyaránt.

chrome-capture-2023-8-11 (3).png
Fotó: Forum Hungary

Minden korábbit felülmúló alakítás

Az amerikai–ír–angol feminista dráma, sci-fi, amely Alasdair Gray skót író 1992-es, azonos című regénye alapján készült, Bella Baxter történetét mutatja be.

A groteszk mesében Stone egy várandós nőt alakít, akit öngyilkossága után egy zseniális elméjű, őrült tudós, Dr. Godwin Baxter szokatlan módszerekkel visszahoz az életbe.

Ezt követően az életre keltett főszereplő a viktoriánus kor társadalmi elvárásaira fittyet hányva megszökik egy dörzsölt, züllött ügyvéddel, akivel mindenféle kalandba keveredik: például Párizsba is elutaznak, ahol Bella rájön, hogy a szexmunka a kulcs a számlák kifizetéséhez. A tudásra szomjazó nő az előítéletekkel nem törődve az egyenlőség és szabadság mellett igyekszik kiállni.

A The Guardian szerint Lantimosz különös, torz világot tár elénk, és Stone fergeteges, minden korábbit felülmúló alakítást nyújt Bella Baxterként ebben a bizarrul szórakoztató alkotásban. A filmet 2023. október 12-én mutatják be Magyarországon.

Szégyenbe hozták Európát

A legjobb rendezésért odaítélt Ezüst Oroszlánt az olasz Matteo Garrone vehette át Velencében Io capitano című filmdrámájáért, amely két olyan szenegáli fiatalember történetét meséli el, aki Olaszországba próbál menekülni. A The Guardian azt írja, a film szégyenbe hozta Európát a migrációs politikája miatt. 

A legjobb színész díjával az amerikai Peter Sarsgaardot jutalmazták a Memory című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb színésznő díját a nagyközönség előtt még kevéssé ismert amerikai Cailee Spaeny nyerte el Elvis Presley feleségének megformálásáért a Priscilla című filmben. A zsűri nagydíját a japán filmrendező, Hamagucsi Rjuszuke kapta Evil Does Not Exist című filmjéért.

Az Orizzonti (Horizontok) szekcióban a legjobb filmnek járó díjat

MAGYARÁZAT MINDENRE CÍMŰ MAGYAR FILM NYERTE VELENCÉBEN.

Ahogy korábban is írtuk, a díjat a rendező, Reisz Gábor vette át a fesztivál záróceremóniáján, aki a beszéde végén egy mondatban magyarul köszönte meg stábjának a munkát, és emlékeztetett, hogy a magyar közönség 2023. október 5-től láthatja a filmet a mozikban, de szeptember 22-től már megkezdődnek a premier előtti magyarországi vetítések és közönségtalálkozók.

Magyarázat mindenre a Screen Daily értékelése szerint „mesteri, kifinomult és meglepően pártatlan”, a Cineuropa pedig „briliáns, lenyűgöző és intelligens” alkotásnak nevezte. A 80. velencei filmfesztivál győztes filmjeinek teljes listája ide kattintva érhető el.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport