Betegre röhögtük magunkat a Netflix új vígjátéksorozatán

2023.09.15. 20:13

A Fisk című vígjátéksorozatot az ausztrál ABC már 2021 tavaszán bemutatta, de hiába lehetett azóta is olyanokat olvasni róla, miszerint ez a legviccesebb dolog, amit az ausztrálok valaha kiadtak a kezeik közül, nekünk jó sokat kellett várnunk rá, hogy belekóstoljunk ebbe a különleges produkcióba. Kitty Flanagan alkotása pár hete, augusztus elején érkezett meg a magyar Netflixre, ergo a pofátlanul vicces szériák rajongóinak most már semmi kifogásuk nem lehet, hogy miért nem néztek bele a Fiskbe.

A Fisk a legviccesebb munkahelyi szitkom a The Office óta, nincs kecmec.

A történet középpontjában egy ügyvédnő, Helen Tudor-Fisk (Kitty Flanagan) áll, akinek az élete egyik pillanatról a másikra hullik darabjaira, sydney-i munkahelyéről kirúgják, és még a házassága is zátonyra fut. Nincs mit tenni, a nő visszaköltözik szülővárosába, Melbourne-be, ahol kénytelen egy szerényebb iroda ajánlatára igent mondani. Amellett, hogy tényleg egy félamatőr cégről van szó, Fisknek még egy nehézséggel meg kell küzdenie az idióta kollégáin kívül: azzal, hogy innentől öröklési joggal foglalkozik.

fisk abc tv screenshot
Fotó: ABC TV

Kitty Flanagan karakteréről tudni kell, hogy hozzá képest Doktor House egy visszafogott, finom és barátságos ember. Fisknek tényleg ami a szívén, az a száján, az ügyvédnőt picit sem érdekli, hogy éppen gyászoló emberek lelkébe gázol bele, amikor egy-egy bunkóság elhagyja a száját. Tény, hogy Fisknek nehéz esetekkel kell megbirkóznia, hősnőnk a pilotban egy, a testvére vazektómiáját kikényszeríteni próbáló idősebb hölggyel üvöltözik, aztán rendre kell intenie egy másik nőt, aki meghalt szerette hamvaiból nem akar adni egy aranyásó szeretőnek. Míg a harmadik epizódban egy anya–lánya páros bukkan fel, akik úgy vannak felöltözve, mint a cirkuszi bohócok, ráadásul enyveskezűek is.

A főszereplő, Flanagan egyszerűen brillírozik, legyen szó fizikai humorról, grimaszokról, egy pohár ijedt falhoz vágásáról vagy a verbális viccelődésről. Fisk száját úgy hagyják el a beszólások, hogy fetrengünk a röhögéstől. A Gruber & Grubernél azért vannak Helenen kívül is nehéz esetek, az irodát vezető Ray Grubernek (Marty Sheargold) fogalma sincs, hogy kéne egy csapatot vezetni, a fickó túl szigorú nővérének, Roznak (Julia Zemiro) viszont annál több – így az első évadban játékosabb és komolyabb összetűzésekből nincs hiány. És akkor még nem is beszéltünk a webmesterről, az iroda hackeréről, George-ról (Alan Chen), aki bármilyen másik szitkomban lopná a show-t azzal, hogy olyan, mintha a Kockafejekből tévedt volna ide. A Fisknek azonban tényleg irtó erős karakter a főszereplője, akit nem lehet kilökdösni a rivaldafényből.

Amellett, hogy a mindössze 6 részes szezonban Fisk munkahelyi gyötrelmei terítékre kerülnek, látjuk a nő magánéletét is, aki azon a fronton se brillírozik.

A nő apjának láthatóan már nincs ki mind a négy kereke, de amúgy Helennek se, akit rögtön a legelején kidobnak az általa bérelt Airbnb-ből. Sőt, ha ez nem lenne elég, felbukkan a sorozat hősének exférje is a színen, aki nagy mocsokságot művel. Ennek köszönhetően viszont behozzák a készítők Fisk kutyája révén az első érzelmes szálat. Itt jegyeznénk meg, hogy amennyire a Fisknek jól áll a humorizálás, úgy a szívünk megcsavarásában se bukik el ez az új szitkom. Néha kénytelen vagyunk ugyanis a meghatottságtól törölgetni a szemünket, miközben nézzük.

A Fisk egy igazi rejtett gyöngyszem, és a zombis Gikszer után bizonyítja, hogy bizony érdemes odafigyelni arra, amit az ausztrál sorozatkészítők csinálnak. Még úgy is, hogy pár poén erőltetett a szériában, és elmegy a fejünk mellett néhány csattanó. Legalább tízpercenként viszont úgy betalál egy, hogy hangosan hahotázunk rajta.

Nagy kár, hogy egyelőre arról nincs infó, hogy a Netflixre mikor jön, és jön-e egyáltalán a Fisk második évada. Biztos, hogy mi azt is megnézzük, mert egy kihagyhatatlan vígjátékszériáról van szó. Angoltudás mondjuk szükséges hozzá, mert csak eredeti hangon, angol felirattal elérhető a legnépszerűbb streamingszolgáltatón az első szezon.

8/10

A Fisk első évada a Netflixen nézhető.  • Tippek
  • Biztosítás