Újra dolgoznak az amerikai forgatókönyvírók

2023.09.27. 08:25
Az Amerikai Forgatókönyvírók Szövetségének vezetősége megszavazta, hogy tagjai befejezzék a 148 napja tartó sztrájkot. A tagok a jövő héten szavaznak a megállapodás ratifikálásáról.

Az Amerikai Forgatókönyvírók Szövetségének (WGA) sztrájkja szerdán, közel öt hónap után véget ér, és a hollywoodi írók visszatérhetnek a munkába, amíg a szakszervezet tagjai szavaznak a stúdiókkal kötött megállapodás ratifikálásáról − írta meg a The Washington Post

Ma a tárgyaló bizottságunk és a WGA igazgatótanácsa egyhangúlag megszavazta a megállapodás ajánlatát. A sztrájk szeptember 27-én, csendes-óceáni idő szerint 12 óra 01 perckor ér véget

− tette közzé az írók szövetsége a közösségi médiában kedd délután. 

A WGA átformált szabályai, amelyeket a nagy stúdiókat és a streamingszolgáltatókat képviselő csoporttal folytatott hosszas tárgyalásokon értek el, az egész iparágban maradandó következményekkel járnak majd.

A mesterséges intelligenciák kérdésében, amely a tárgyalások középpontjában állt, az írók számos engedményt kaptak. Ezek közé tartozik, hogy az AI által generált írásos anyag nem tekinthető ember által írt irodalmi anyagnak, és hogy a cégek nem követelhetik meg az íróktól, hogy írás közben olyan szoftvereket használjanak, mint például a ChatGPT.