Nem fogja kitalálni, melyik a legnépszerűbb karácsonyi film

2023.11.30. 16:05
A Reszkessetek betörőktől a Snoopy és a karácsonyig: avagy egy amerikai kutatásból kiderült, melyek 2023-ban a legnépszerűbb karácsonyi filmek és az is, hogy miért választjuk évről-évre ugyanazokat a klasszikusokat.

Egy forró csésze kakaó, bekuckózás a kanapéra és már jöhet is néhány klasszikus, ami visszarepít minket a gondtalan gyermekkorok karácsonyába. A Yahoo News/YouGov felmérte, mely karácsonyi filmekkel szeretünk leginkább nosztalgiázni és hangulatba kerülni. Az eredményre mondhatnánk, hogy nem meglepő, viszont a nyertes film harminc éves töretlen sikerét tekintve már elcsodálkozhatunk. 

Részlet a Karácsonyi történet című filmből
Részlet a Karácsonyi történet című filmből
Fotó: port.hu

A reprezentatív felmérés 1675 amerikai felnőttet kért meg, hogy válasszák ki kedvenc, rendszeresen megtekintett ünnepi filmjüket. 

  • Több mint 30 év telt el azóta, hogy Macaulay Culkin világhírűvé vált a Reszkessetek, betörők! című filmben (Home Alone) a bajkeverő Kevin McCallister szerepében, azonban a válaszadók 34 százaléka még mindig az 1990-es ünnepi betörős filmet választotta kedvenc karácsonyi filmjének. Úgy tűnik, a hatalmas házban véletlenül magára hagyott kisfiú, aki furfangosan jár túl a betörők eszén soha nem megy ki a divatból. 
  • Eközben a Karácsonyi történet (A Christmas Story) ebben a hónapban ünnepelte 40. évfordulóját, és kijelenthetjük, hogy a Peter Billingsley által alakított Ralphie Parker ugyanolyan népszerű, mint a film 1983 novemberi bemutatásakor. A vígjáték ugyanis a szavazatok 33 százalékával szorosan a második helyen végzett. 
  • Az 1965-ös rajzfilm különkiadás, a Snoopy és a karácsony (A Charlie Brown Christmas) pedig a válaszadók 32 százaléka számára volt a legideálisabb választás Charlie Brown-nal, Snoopy-val és a karácsony igazi szellemével.
  • Negyedik helyen végzett az 1964-es Rudolf, a rénszarvas ( Rudolph the Red-Nosed Reindeer: The Movie) című karácsonyi animációs különkiadás a szavazatok 29 százalékával. Az 1998-ban bemutatott amerikai-kanadai rajzfilm, amely Robert May története alapján készült, egy piros, világító orrú rénszarvas testszégyenítéséről szól, de persze végül minden jóra fordul. 
  • A következő helyezett a Mi a manó (Elf) című vígjáték lett, amely idén novemberben ünnepelte a 20. évfordulóját. A 2003-as karácsonyi vígjáték, amelyben Will Ferrell alakítja Buddy-t, az embert, akit a Mikulás manói örökbe fogadtak és az Északi-sarkon neveltek fel, a szavazatok 26 százalékát szerezte meg. 
  • A szintén népszerű Karácsonyi Vakáció ( Christmas Vacation) a hatodik helyet szerezte meg, a válaszadók 25 százalékát sodorja ünnepi hangulatba Chevy Chase és a Griswold család karácsonyi kalandja. 
  • De nem is lenne igazi a szezon Az élet csodaszép (It's a Wonderful Life) említése nélkül. Az 1946-os filmdráma, James Stewart főszereplésével, nagyszerűen mutatja be, hogyan is alakulna az élet, ha meggondolatlanul kilépünk belőle. A klasszikus a szavazatok 24 százalékát kapta. 
  • Holtversenyben végzett a Télapu (The Santa Clause) című 1994-es Tim Allen-vígjátékkal, amely egy üzletemberről szól, aki Mikulássá válik. 
  • Szorosan mögötte érkezik az 1947-es Csoda a 34. utcában (Miracle on 34th Street) című film az igazi Mikulás ígéretével, aki bebizonyítja, hogy csodák igen is léteznek. A Kris Kringle nevű őszhajú bácsika a megkérdezettek 21 százalékának a kedvence. 
  • És végül de nem utolsó sorban egy meglepő karácsonyi kedvenc futott be a tizedik helyre, a Végül, de nem utolsósorban a Drágán add az életed (Die Hard)  Bruce Willis főszereplésével, amely a szavazatok 14 százalékát nyerte meg.  Igaz, egyesek vitatják, hogy az 1998-as akciófilm valóban karácsonyi filmnek számít-e. 

Az érzelmeket, a hangulatot akarjuk

A független Médiapszichológiai Kutatóközpont igazgatója, Pamela Rutledge úgy látja, hogy ezek a filmek azért váltak ünnepi klasszikusokká, mert az érzékekre és a szentimentális érzelmeinkre hatnak. A kutató szerint akár sírunk, akár nevetünk, eluralkodik rajtunk az empátia, ezáltal megtapasztalhatjuk a társadalmi kapcsolódást – írja a Daily Mail, hozzátéve, hogy amikor eluralkodik rajtunk az ünnepi varázs iránti vágy, ezek a filmek segítenek karácsonyi hangulatba kerülni. 

Az ünnepi filmek a hagyományokra alapoznak, nosztalgiát váltanak ki a „régi szép idők” iránt, amikor a dolgok egyszerűbbnek, barátságosabbnak és lassabbnak tűntek” – mondta. De arról is beszélt, hogy ünnepi kedvenceink újranézése éves rituálévá válik, és ugyanúgy jelzik a karácsonyi időszakot, ahogyan a plázában játszott dalok.

Azoknak pedig, akik unják a Reszkessetek betörőket és giccsesnek találják a klasszikusokat van néhány jó tippünk az ünnepekre.