Így reagáltak Leonard Bernstein gyerekei Bradley Cooper Maestrójára

2023.12.28. 11:23
Bradley Cooper Leonard Bernsteinről szóló különleges életrajzi filmje már napok óta hasít a Netflixen. A színész kapott hideget-meleget a bemutató előtt, például antiszemitizmussal vádolták a műorr miatt, de a kritikus tömeg véleményénél is érdekesebb lehet, hogyan reagáltak a zeneszerző gyermekei a filmre.

Jamie, Alexander és Nina Bernstein pozitívan nyilatkoztak az alkotásról, és azt is kiemelték, Cooper nagyon is hasonlít apjukra – írja a Hollywood Reporter.

A filmet a Bernstein család birtokán forgatták Connecticutban, amit a „gyerekeknek” furcsa élmény volt viszontlátni a mozivásznon. Ahogy a karmester lánya, Nina fogalmazott: 

szürreális élmény, mintha a házadban lennél, de az valahogy nem a te házad, ott vannak a szüleid, de valahogy ők mégsem a te szüleid, olyan, mint egy álom.

De az is különös volt, mikor úgy érezték, a szüleik fiatalabbak náluk. Ahogy a 68 éves Alexander elmondja:

A minap egy vetítésen, amikor Bradley-vel és Carey-vel (Carey Mulligan alakítja a filmben Bernstein feleségét – a szerk.) fotózkodtunk, Jamie-vel egymásra néztünk, és azt mondtuk: ez egy nagyon furcsa családi kép, a szüleink fiatalabbak nálunk!

A Bernstein-film forgatása már 15 éve tervben volt. Eredetileg Martin Scorsesével jött volna létre a projekt, Fred Berner és Amy Durning pedig producerként csatlakozott, azonban a megvalósítás elhúzódott.

A Bernstein-utódok annyit szerettek volna csak, hogy elolvashassák a forgatókönyvet, és beszélgethessenek az íróval vagy a rendezővel, aki megcsinálja. De aztán feladták, és már biztosak voltak abban, hogy a film nem készül el a sok huzavona miatt, váratlanul azonban Steven Spielberg lépett be a produkciós csapatba, és úgy tűnt, a kamera mögé is beáll. Az ő ötlete volt az is, hogy Bradley Cooper személyesítse meg a karmestert. A színész viszont minél többet vett részt a projektben, annál inkább a magáénak érezte a történetet.

Jamie, a testvérek közül elsőként látta a Csillag születiket, és a többieket is buzdította, hogy nézzék meg. Bradley Cooper hozzáállása megnyerte őket, le voltak nyűgözve, ráadásul bevonta őket is a munkába, elolvashatták a forgatókönyv összes vázlatát, majd a projekt különböző szakaszaiban levetítette számukra a folyamatban lévő munkát. Faggatta őket, kikérte a véleményüket.

A három testvér kitér az „orrbotrányra” is, ami szerintük abszurd és egyáltalán nem fontos. Számukra sokkal jelentőségteljesebb és fájdalmasabb volt a szülők életének sötét pillanatait viszontlátni a vásznon.

Leonard Bernstein fia, Alexander úgy nyilatkozott: Bradley Cooper és a nagy karmester sokban hasonlítanak egymásra, ugyanaz az intenzitás, fókusz és perfekcionizmus. Szerinte hasonlóan elhivatott művészek, karizmatikusak, r áadásul ugyanúgy ölelik meg az embert szeretettelien, melegséggel és a kapcsolódás vágyával.