Új sorozat készül A Korona mintájára

2024.01.20. 07:29
Dánia megkapja a The Crown saját változatát Margrethe királynőről. A bejelentésre kevesebb mint egy héttel azután került sor, hogy Dánia leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója lemondott a trónról.

Miután 52 év után pontosan azon a napon mondott le a dán trónról, amikor királynő lett, és mindössze két héttel korábban élőben, a televízióban jelentette be meglepetésszerű döntését, aligha kétséges, hogy II. Margrethe ért a drámaisághoz − írta meg a The Guardian

Miután a múlt hétvégén aláírta a lemondó nyilatkozatot, könnyes szemmel a következő szavakkal hagyta el a termet: „Isten áldja meg a királyt”.

Most a népszerű uralkodó a The Crown (A korona) alapján az életéről szóló fiktív sorozat témája lesz.

A tévéműsort − munkacíme Af Guds nade (Isten kegyelméből) − a Borgen készítője, a Sam Productions és a dán TV2 műsorszolgáltató fejleszti. A sorozat helyszíne az Amalienborg-palota, a királyi család hivatalos koppenhágai rezidenciája lesz, cselekménye Margrethe 1940-es születésével kezdődik.

A készítők szerint a történetet a királyi család tagjainak és a királyi udvar alkalmazottainak szemszögéből mesélik majd el, a sorozat „jóban-rosszban bemutatja a királyi családot”. Elmondásuk szerint mindenekelőtt „egy lány és családja” történetéről van szó.

A bejelentés kevesebb mint egy héttel azután történt, hogy Margrethe, Dánia leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója 83 évesen lemondott, hogy átadja a trónt 55 éves fiának, X. Frederik királynak és feleségének, az új Mária királynőnek. Közel 900 év óta ő volt az első dán uralkodó, aki önként lemondott.

Több tízezer ember sorakozott fel Koppenhága utcáin, hogy búcsút vegyen tőle vasárnap, amikor a dán parlament Christiansborg palotájába vonult a lemondás miatt.

Az Af Guds nade másfél éve készül, és várhatóan jövőre kezdik el a sugárzását.