Távozik a Walt Disney Pictures éléről Sean Bailey

2024.02.27. 20:53
Tizenöt év után azonnali hatállyal távozik a Walt Disney Motion Picture Studios elnöke, Sean Bailey, aki a cég animációs részlegét több milliárd dolláros élőszereplős filmüzemmé alakította át.

A Searchlight társelnöke, David Greenbaum veszi át a helyét, így ő lesz a Disney Motion Picture Studios és a 20th Century Studios elnöke. Alan Bergmannak, a Disney Entertainment társelnökének fog jelenteni – írja a Deadline.

Steve Asbell továbbra is a 20th Century Studios elnöke marad, ezt a pozíciót 2020 márciusa óta tölti be. Ő Greenbaumnak fog jelenteni.

Ezzel a Searchlight Pictures vezetői csapata, Greenbaum és Matthew Greenfield kettéválik, akik a presztízsfilmek két legelismertebb vezetője, és akik jelenleg többek között a  Szegény párákkal  a legjobb filmért járó díjért is versenyben vannak.

Ez a duó váltotta Steve Gilulát és Nancy Utley-t, akik hosszú ideig voltak a vezetők, miután ők támogatták és terelgették a Guillermo del Toro rendezte A víz érintése című filmet, amely a legjobb film díját nyerte el a 2018-as Oscar-gálán.

Matthew Greenfield továbbra is a Searchlightot vezeti majd, és ez egy nagy lehetőség arra, hogy a Disney Motion Picture Studios üzletágát kiszélesítse, túl azon, hogy elsősorban az animációs portfólióból bányássza ki az újabb élőszereplős sikereket.

Bailey számára ez egy teljes kör: a 2010-es, 400 millió dolláros karácsonyi eseményfilm, a Tron: Örökség producereként érkezett a stúdióhoz, és a Tron: Ares című filmjének producere marad, mielőtt további vállalkozói tevékenységet folytatna.

Sean már jóval több mint egy évtizede hihetetlenül fontos tagja a stúdió kreatív csapatának. Ő és csapata olyan ikonikus történeteket és pillanatokat vittek a képernyőre, amelyek világszerte elragadtatták a rajongókat, és kiállják az idők próbáját. Tudom, hogy továbbra is nagyszerű dolgokat fog csinálni, és nem is lehetnék boldogabb, hogy a Tron: Ares producere marad

– mondta Alan Bergman.

Sean Bailey a Disney sikergyárosa volt, olyan filmekkel, mint Az oroszlánkirály (1,66 milliárd dolláros globális bevétel), A szépség és a szörnyeteg (1,2 milliárd dollár), Aladdin (1,05 milliárd dollár) és A dzsungel könyve (962 millió dollár) élőszereplős változatai, hogy csak néhányat említsünk. Összességében mintegy 7 milliárd dollárnyi globális bevételt hozott a Disney-nek.

A Disney streaming szolgáltatásának, a Disney+-nak 2019 novemberében történő elindításával Bailey kibővítette feladatait, és a streamingszolgáltató élőszereplős filmjeit felügyelte.

„Ez a 15 év a Disney-nél hihetetlen utazás volt, de eljött az ideje egy új fejezetnek. Mély hálával tartozom kivételes csapatomnak, és büszke vagyok arra a táblára és történelemre, amelyet együtt építettünk fel” – mondta Sean Bailey.