Gyászol a francia filmvilág, meghalt Anouk Aimée

2024.06.18. 15:09
Meghalt a francia filmikon, Anouk Aimée, aki öt éve még szerepelt filmben, méghozzá az Egy férfi és egy nő folytatásában.

92 éves korában meghalt Anouk Aimée, a francia filmművészet meghatározó alakja. A hírt lánya jelentette be közösségi oldalán. Az 1966-os Egy férfi és egy nő főszereplője (Jean-Louis Trintignant oldalán) az ötvenes-hatvanas évek olyan fontos filmjeiben szerepelt, mint Fellini Az édes élete és a 8 és 1/2.

Az 1932-ben Párizsban, színészcsaládba született színésznő eredeti neve Francoise Dreyfus volt. Az 1966-os, Arany Pálmát és Oscart is nyerő Egy férfi és egy nő Anne karaktere volt leghíresebb alakítása Jean-Louis Trintignant oldalán.

Háromszor is férjhez ment, 1970-től például a brit színészikonnal, Albert Finney-vel élt rövid házasságban, de számos híres szerelme volt, többek között Jean Genet, Jean Cocteau vagy Raymond Queneau.

1980-ban az Ugrás a semmibe című filmben nyújtott alakításáért cannes-i díjat kapott legjobb színésznőként. Utolsó filmje a 2019-ben ugyanazzal a stábbal leforgatott Egy férfi és egy nő folytatása volt, Az élet legszebb évei.