Meghalt Bud S. Smith, az Ördögűző és a Flashdance vágója

2024.06.30. 06:15
Az Oscar-díjra jelölt filmvágó, Bud S. Smith 87 évesen otthonában hunyt el. Hosszan tartó betegsége 2012-ben kezdődött, amikor torokrákot diagnosztizáltak nála.

Múlt vasárnap otthonában meghalt Bud S. Smith Oscar-díjra jelölt filmvágó, hosszan tartó betegség után. A filmes szakember halálát légzési elégtelenség okozta,  87 éves volt – írja a Deadline.

Az 1935. december 6-án, az oklahomai Tulsában született Bud S. Smith első filmje 1965-ben készült, a The Bold Men című tévéfilm. 

A több mint ötvenéves vágói munkássága alatt Bud S. Smith két Oscar-jelölést is begyűjtött: 1975-ben William Friedkin horrorklasszikusáért, Az ördögűzőért, amelyet Evan A. Lottmannel és Norman Gayjel közösen készített, 1984-ben pedig Adrian Lyne Flashdance című filmjéért.

Smith a Flashdance-ért elnyerte a legjobb vágásért járó BAFTA-díjat, 2008-ban pedig az amerikai filmes szerkesztők pályafutásának elismerését.

Az ő nevéhez fűződik még a Putney Swope, a Cruising, Sam Raimi Darkmanje, Robert Towne Személyes legjobbjai és a Kopogó szellem II: A tulsó oldal.

Az 1990-es években Bud S. Smith filmorvosként és tanácsadóként dolgozott, leggyakrabban a Universal Picturesnél, Casey Silver producer vezetésével.

2012-ben torokrákot diagnosztizáltak nála.