Az Agymanók 2 simán lenyomta a Dűne második részét

2024.07.01. 16:20

Újdonsült világrekord és az év legjobban teljesítő filmje – eddig ilyen eredményekkel büszkélkedhet az Agymanók 2. 2024. Június 14-i megjelenése után mindössze három hétbe telt, hogy átlépje az egymilliárd dolláros (nagyjából 370 milliárd forintos) álomhatárt, ezzel 2024 első dollármilliárdos produkciójává válva. Már a nyitóhétvégéjén 150 milliót hozott a kasszáknál – ezzel megelőzte az év produkciójának kikiáltott Dűne: Második részt –, majd a következő két hétvégén is vezette a jegyeladásokat, ráadásul nem is akárhogy.

Az animációs érzelmi komédia új világrekordot állított fel. Az Agymanók 2 gyorsabban érte el az egymilliárdos bevételt, mint bármely másik animációs film valaha. Összbevételét tekintve három hét alatt túlszárnyalta 2015-ös elődjét, amely mintegy 850 millió dollárnál rekedt meg 175 milliós gyártási költsége mellett. A második rész pedig már most egymilliárd felett van, több mint 300 millió dollárt ráverve a Dűne év elején megjelent folytatására.

A történet, amely a fiatal lány, Riley életét követi végig megszemélyesített érzelmei szemszögéből nézve, az új részben a tinédzserkor nehézségeit mutatja meg megannyi komplexebb érzelem felbukkanásával, úgy mint az irigység vagy a szorongás. 

Javul a helyzet

Már az első rész is komoly eredményeket ért el pénzügyi és szakmai oldalon egyaránt. Bezsebelt többek közt egy Oscar-, egy BAFTA-, egy Golden Globe-, egy Critics’ Choice- és egy MTV Movies-díjat is. A jelenlegi érdeklődésből kiindulva – és a kritikusok, illetve a közönség nagyjából hasonlóan pozitív visszhangját tekintve – szintén jó esélyekkel indul a 2024/2025-ös gálaszezonban.

Az Agymanók 2 a tavalyi Barbie-film óta az első olyan mozis alkotás, amely nyitóhétvégéjén képes volt túllépni a 100 millió dolláros bevételi szintet, így elüldözve az elmúlt hónapokban kialakult pánikot az alacsony jegyeladások miatt.

Ráadásul mostani sikerével nem csupán rekorder, de bekerült abba a 11 animációs alkotásba, amely egymilliárd dollár feletti bevételt tudott termelni, úgy mint a Jégvarázs, vagy A hihetetlen család 2. Noha az all time rekordert, a Disney nagy sikerű Oroszlánkirályának 2019-es újradolgozását – ami több mint 1,6 milliárd dolláros bevételt termelt – nem biztos, hogy képes lesz megugrani, ha a jegyeladások nem esnek vissza rohamosan, jó eséllyel pályázik a top legjobban teljesítő animációs alkotások egyik dobogós helyére.