Ember hozta létre, és félő, hogy ember öli meg

2024.07.23. 06:06
Tisza-tó írott és íratlan szabályok címmel 78 perces filmet forgatott Ljasuk Dimitry magyar–ukrán független filmes. A környezetvédelmi aktivista, reklámszakember, a Tisza-tó zöldnagykövete azt mondja, azért készítette ezt a filmet, hogy elősegítse a változást, hogy „tudatosabbak legyünk és hogy megpróbáljam pozitív irányba terelni a Tisza-tó jövőjét”.

Közép-Európa egyik legvadregényesebb tava a Tisza-tó. Ötven éve sincs, hogy a mérnökök létrehozták, eredetileg azért, hogy  biztosítsák a Kiskörei Vízerőmű működéséhez szükséges egyenletes vízhozamot, ám a tó most bajba került. Azzal ugyanis senki nem számolt, hogy kiemelt turisztikai célpont lesz, és ahogyan Ljasuk Dimitry rendező mondja: „Mindenki látni akarja, élvezni és elvenni belőle valamit.”

Ljasuk Dimitry ebben a filmben azt mutatja meg, hogy milyen írott és íratlan szabályokat kell betartani annak érdekében, hogy a világörökség részét képező Tisza-tó megmaradjon olyannak, amilyenné a természet formálta. Vízirendőrök, természetvédelmi őrök, túravezetők, horgászok, vízimentők mondják el, hogyan lehetne megvédeni, megőrizni a tavat.

Tisza-tavi házirend

A Tisza-tó írott és íratlan szabályok című filmjét Ljasuk Dimitry több hónapig forgatta, vágta, majd 2024. július 19-én publikálta. Azt mondja, mivel ez közérdekű és ismeretterjesztő dokumentumfilm, reklámot nem tartalmaz, és szeretné, hogy minél többen lássák. Ezért a YouTube-csatornáján ingyenesen megnézhető. Íme, csak klikkelni kell.

Ljasuk Dimitry A Tisza nevében című, a műanyag szennyezettségről szóló dokumentumfilm, a Jóreménység-sziget mozifilmjéről és környezetvédelmi tevékenységéről ismert magyar–ukrán rendező mindössze 2018-ban kezdett a filmezésbe, miközben a 2004-ben alapított reklámügynökségét irányítja. A Szendőfi Balázs rendezte Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom természetfilmben a film prezentőre és szereplője volt.

Ljasuk Dimitry a Tisza-tó írott és íratlan szabályok című filmjével azt szeretné elérni, „hogy a turisták, horgászok, hajósok és biciklisek felvilágosultabban érkezzenek a Tisza-tóra, alázattal és tisztelettel menjenek a vízre, partjára és a természetvédelmi területekre; hogy megelőzzem a baleseteket, a felelőtlenséget, a tudatlanságot, a konfliktusokat, az esetleges pusztítást – hogy jobban vigyázzanak a Tisza-tóra és élővilágára”.