Letaszította trónjáról a Jégvarázs 2-t az Agymanók folytatása

2024.07.25. 17:57
Hivatalosan is az Agymanók lett a Pixar Stúdió fejőstehene, hisz eddig több mint másfél milliárd dolláros összeget hozott a konyhára, és még nem is mutatták be a mindenhol az animációs filmet.

A Barbie óta ezt a filmet várta mindenki, de erre senki sem számított. Az amerikai szaklap, a Hollywood Reporter elemzése szerint az idén nyáron bemutatott Agymanók 2 lett minden idők legnézettebb animációs filmje a mozikban. 

eddig 1,462 milliárd dolláros bevételt generált a film világszerte, és több ázsiai országban csak most fog debütálni.

Ez majdnem kétszer akkora bevétel, mint amennyit a 2015-ös film tudott összehozni. A lap megjegyzi, hogy az Agymanók 2-nek 10 millió dolláros eredményével sikerült letaszítania a trónjáról a Jégvarázs folytatását, ami eddig öt éven át magabiztosan vezette a listát.

Szüksége is volt a Pixarnak egy új sikerfilmre, mert a széria első része óta nem tudott nagyot alkotni a mozikban. Az elmúlt kilenc évben ugyanis nehezen tudta felvenni a versenyt a családok igényeivel, akik már inkább a streamingszolgáltatókhoz fordultak az animációs filmek keresésekor, nem pedig a mozik felé vették az irányt.

A Pixarnak az elmúlt években voltak kisebb-nagyobb mellényúlásai, bár a Toy Story 4. bőven hozta a szintet, az Előre és a Lelki ismeretek egészen felejthető alkotások voltak. Még a Luca című, az olasz nyárban lubickoló coming-of-age mese volt talán a nagy múltú stúdió legerősebb sztorija mostanában, a Lightyear és az Elemi sokkal kevésbé szolgáltak nagybetűs moziélményként, mint szerettük volna. A Pirula Panda pedig hiába volt ügyes tanmese kislányoknak és fiatal nőknek, egyszerűen túl szűk körnek készült ahhoz, hogy igazán belevésse magát a popkultúrába. Remekül sikerült, de rétegfilm lett.

Az Index kritikája a filmről ide kattintva érhető el.