Adrien Brody mélyen együtt tud érezni a magyar karakterrel, akit új filmjében alakít

2024.09.02. 10:00
A The Brutalist című amerikai film egy disszidált magyar házaspár, Tóth László és felesége, Erzsébet életét mutatja be, miután túlélték a holokausztot, és Amerikába költöztek. A főszerepet alakító Adrien Brody a jelenleg is zajló velencei filmfesztiválon nyilatkozott arról, hogy édesanyja magyar származása miatt mélyen együtt tud érezni Tóth karakterével.

A velencei filmfesztivál szerdán kezdődött, az eseményre számos színész és rendező érkezett a világ minden tájáról – köztük Adrien Brody, Guy Pearce és Felicity Jones is, vagyis a magyar építészről szóló The Brutalist című film szereplői is. 

A filmben Brody Tóth Lászlót, a magyar származású zsidó építészt játssza, aki a holokauszt túlélése után feleségével, Erzsébettel az Egyesült Államokba emigrál. A színész az eseményen elmondta, hogy édesanyja, Sylvia Plachy fotográfus pályája miatt „azonnali rokonságot és megértést” érzett Tóth karaktere iránt. Édesanyjáról úgy nyilatkozott:

Ő egy csodálatos fotós, de egyben magyar emigráns is, aki 1956-ban, a magyar forradalom idején menekült el Magyarországról. Kivándorolt az Egyesült Államokba, és Lászlóhoz hasonlóan újrakezdte az életét, és követte az amerikai álmot, hogy művész legyen

– mondta Brody a film premierje előtti sajtótájékoztatón.

„Nagyon sokat értek a holokauszt édesanyám életére és művészi munkásságára gyakorolt hatásaiból, ami szerintem csodálatos párhuzam a filmbéli szereplővel történtekkel. A film bemutatja, hogyan befolyásolja a háború a kreatív munkát és az élet minden más aspektusát, és hogy milyen pszichológiai folyamatok történnek. Ez a fikció nagyon valóságosnak tűnik, és fontos számomra, hogy egy ilyen film ne csak a múltat ábrázolja, hanem emlékeztessen minket arra, hogy a jelenünkben mennyi mindent tanulhatunk a múltból” – tette hozzá. 

A filmet 2023-ban forgatták Magyarországon és Olaszországban. A 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 7-én zárul a díjkiosztó gálával.

Mint megírtuk, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütál Szilágyi Zsófia új filmje is, a Január 2. A Velencei Biennálé Biennale College – Cinema támogatásával készült alkotás egy különköltözés sztorija, de nem a főhősök, hanem egy harmadik fél szemszögéből mutatja be a történéseket.