James McAvoy az utolsó pillanatban ugrott be a Széttörve főszerepére

2024.09.15. 12:54
M. Night Shyamalan instant klasszikust alkotott a Széttörve című filmjével, köszönhetően nem kis mértékben a thrillerben főszerepet játszó James McAvoynak. A skót színész azonban egy friss podcastben elárulta, hogy nem is ő lett volna a főszereplő a filmben, ám Joaquin Phoenix két héttel a forgatás előtt lelécelt, így neki kellett beugrania és mindössze tizennégy nap alatt kitalálnia, hogyan formálja meg az antihős 23 különböző személyiségét.

James McAvoy azt állítja, hogy az utolsó pillanatban váltotta le Joaquin Phoenixet a Széttörve című pszichológiai thrillerben, miután a Joker sztárja közvetlenül a forgatás megkezdése előtt kiszállt. A 2016-os filmben, amelyet A hatodik érzék készítője, M. Night Shyamalan rendezett, három tinilányt zárnak be egy pincébe, miután elrabolta őket McAvoy karaktere, egy disszociatív személyiségzavarban szenvedő férfi – számolt be az Independent.

Miközben McAvoy a Happy Sad Confused podcast vendége volt, hogy új filmjéről, a Szádra ne vedd!-ről beszéljen, nagy port kavart, amikor elárulta, hogy Phoenix nem először szállt ki egy filmből az utolsó pillanatban – mint ahogy tette azt nemrég egy meleg románcból –, ugyanis a Széttörve főszerepét is ő játszotta volna eredetileg, de két héttel a kezdés előtt otthagyta a produkciót.

Elég magabiztos vagyok ahhoz, hogy azt higgyem, jobban fogom csinálni. Csak viccelek!

– kezdte válaszát McAvoy arra kérdésre, hogy mekkora nyomást érzett, amikor megtudta, hogy lehetőséget kapott Shyamalantól.

„Ő egy csodálatos színész – mondta McAvoy Phoenixről. – Szerintem egészen más alakítást nyújtott volna, mint én, de szerintem hihetetlenül jó lett volna.”

Leírva azt a tapasztalatát, hogy az utolsó pillanatban ugrott be, hogy megmentse a produkciót, hozzátette, hogy „néha az utolsó pillanatban feltűnni a legjobb megoldás. Azt hiszem, két héttel a forgatás kezdete előtt jöttem, tényleg az utolsó pillanatban. Volt ez a néhány hetem felkészülni a szerepre. Két hét. Viszont a forgatókönyv jól össze volt rakva, így sok mindenből rögtön világos volt, hogy mit akarok csinálni”.

Néhány karaktert kicsit tovább tartott megtalálni. Patricia gyorsan jött. Hedwignek a megtalálása eltartott egy darabig

– mondta színész, aki a filmben 23 különböző személyiséget játszott el.

A portál megkereste Phoenix képviselőjét, hogy kommentálja az akkor történteket vagy akár a közelmúltbeli kiugrását az egyelőre cím nélküli romantikus filmből (ahol egy meleg karaktert kellett volna megformálnia), de sem ő, sem a színész nem kívánta kommentálni az eseteket.

Phoenix lépését többen is értetlenkedve fogadták, ugyanis komplett díszleteket építettek a mexikói Guadalajarában, ahol a forgatásnak kellett volna zajlania, Phoenix viszont július elején, néhány nappal a tervezett forgatás előtt otthagyta a projektet – mindenfajta magyarázat nélkül.

Most arról szólnak a hírek, hogy jogi lépések következhetnek, és akár milliós lehet a bukta a színész döntése miatt, aki maga akarta eljátszani a meleg karaktert, és kérte, hogy az erotikus, explicit jelenetekkel se fukarkodjanak a filmben. Arról, hogy miért gondolhatta meg magát, egyelőre senki nem beszélt még.