Az Uránia moziban bukkant fel a Zombieland sztárja

2024.09.23. 11:31
Nem akármilyen meglepetéssel ért véget vasárnap este a Budapesti Klasszikus Film Maraton. A Szemfényvesztők 3. forgatásán hazánkban tartózkodó Jesse Eisenberg nézte meg Szabó István A napfény íze című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Meglepetésvendég érkezett vasárnap este a Budapesti Klasszikus Film Maraton egyik utolsó vetítésére. A Zombieland sztárja, Jesse Eisenberg nézte meg a telt házas közönséggel együtt az Uránia moziban a Napfény ízét. A Szemfényvesztők 3. részét hazánkban forgató színésznek egyik nagy, személyes kedvence Szabó István filmje, ami a Sonnenschein család történetén keresztül idézi meg Magyarország XX. századi történelmét.

A vetítés után a színész találkozott és közös fotót is készített a moziban az ezen az estén megjelent alkotókkal, Szabó István rendezővel, Robert Lantos producerrel és Koltai Lajos producerrel.

Világsztárok Budapesten

Mint korábban beszámoltunk róla, világsztárokkal startolt el és zajlott a Budapesti Klasszikus Film Maraton, a közönség pedig temérdek ikonikus filmet nézhetett meg a rendezvényen.

Láthatták Costa-Gavras Zenedoboz című alkotását, a görög–francia rendezőlegenda mellett Wim Wenders, Szabó István, Sebestyén Márta – aki a filmben Jessica Lange belső monológját énekli –, Ternovszky Béla, Eszenyi Enikő, Réti Adrienn, Trokán Anna, Gubik Petra, Schell Judit, Szabó Simon, Balogh Edina, Gombó Viola Lotti, Váradi Gergely és Sütő András is részt vett az eseményen.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke még a megnyitón elmondta, hogy több mint száz filmet vetítenek a rendezvényen, a nagyvásznon, többségüket kiváló minőségben felújítva. 

Az idei program fókuszában a 110 éves magyar animáció állt.

Idén olyan legendás külföldi alkotásokat láthatott a közönség, mint az Ének az esőben vagy a Berlin felett az ég, amelyet a rendező, Wim Wenders 11 további alkotásával együtt vetítettek. A Hair és a 2001: Űrodüsszeia a Szent István-bazilika előtti téren volt látható. A nézők megismerkedhettek a magyar gyökerekkel rendelkező George Pal munkáival is, aki Marczincsak György Pál néven született Cegléden, és Hollywoodban lett sztár.

Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója kiemelte, hogy a 2017-ben elindított fesztivál létrehozása összefogás eredménye, csapatmunka. A rendezvény már az első hétvégén 5 ezer nézőt vonzott. A fesztivál újra és újra lehetőséget ad arra, hogy a világ filmkincseit felfedezzük, a magyar filmkincseket pedig megmutassuk a világnak – emelte ki.