Oscar-esőt hozhat a Gladiátor folytatása

2024.10.21. 10:59 Módosítva: 2024.10.21. 11:10

2001-ben a Gladiátor című film kapta a legjobb filmnek járó arany szobrocskát. A régóta várt folytatás november 22-én debütál a mozikban, a Variety beszámolója szerint a Gladiátor második része elhozhatja a várva várt Oscar-díjat Ridley Scottnak, a film rendezőjének, akit eddig háromszor jelöltek az elismerésre. Ráadásul az alkotás sztárjai, Paul Mescal és Denzel Washington is jó eséllyel várhatják az Oscar-gálát. 

Paul Mescal, miután a 2022-es Aftersun című filmért megkapta első jelölését a legjobb férfi főszereplő kategóriában, a Gladiátor második részében nyújtott alakításának köszönhetően újra az esélyesek között találhatja magát. Denzel Washingtonnak már két arany szobrocskája van, de versenyben lehet a harmadikért, és ha győz, akkor csatlakozhat ahhoz a klubhoz, amit Frances McDormand, Jack Nicholson és Daniel Day-Lewis neve fémjelez. Denzel Washingtont a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában jelölhetik Oscar-díjra. 

A film első, premier előtti vetítése után többnyire nagyon pozitív kritikák, reakciók láttak napvilágot. Volt, aki szerint a Gladiátor II. epikus folytatása az első résznek, mások azonnal Oscar-díjat adnának Denzel Washingtonnak. A kritikusok rendre kiemelték a remek alakításokat és az alkotás elképesztő látványvilágát. Ezzel szemben Matt Brennan, a Los Angeles Times újságírója „abszolút beteges szar”-ként jellemezte a filmet.

Mindenesetre a Gladiátor II. Ridley Scott nagy visszatérése lehet. Az Oscar-díjak története azt mutatja, hogy ha egy rendező, akinek a filmje elnyerte a legjobb filmnek járó arany szobrocskát, de a rendezői kategóriában alulmaradt, akkor még mindig jó eséllyel győzhet az alkotás folytatásával. A bravúr például sikerült Francis Ford Coppolának, aki a Keresztapa második részével győzőtt a rendezői kategóriában.