Lecsapott a Szárnyas fejvadász Elon Muskra, újabb pert varrnak a Tesla-vezér nyakába

2024.10.22. 09:49
A Tesla vezetőjének, Elon Musknak erős addikciója lehet a sci-fik iránt, amit nem csupán futurisztikus technológiai cégei bizonyítanak, hanem a sorozatos vádak, amiért egymás után másolja le vállalataival a tudományos-fantasztikus filmek különféle dizájnjait. Persze vitatható, hogy mennyire számít ez lopásnak, de a mostani esetben, ahol promóciós célokra használta fel a Szárnyas fejvadász 2049 vizuális világát a határozott tiltás ellenére is, némileg sántít.

Ahogy a BBC is megírta, az Alcon Entertainment által gyártott film egyes jeleneteit, látványvilágát mesterséges intelligenciával újraformálva használta fel a techóriás cég. A Tesla régóta várt robottaxijának bemutató eseményére, a Muskkal együttműködő Warner Bros – ami az alkotás észak-amerikai terjesztéséért felelt – kérelmezte az Alcont, hogy biztosítsanak számukra jogokat néhány jelenet felhasználására a kultikus műből. A filmcég ezt visszautasította, de szemlátomást ez sem Muskot, sem a Warnert nem nagyon zavarta.

Hiába tiltották meg kategorikusan, a robottaxi termékbemutatóján mégis megjelentek AI-képek a filmet idézve, ezért az Alcon úgy döntött, perre viszi az ügyet, amelyben a Teslát, Muskot és a Warner Brost is támadja. A bemutató eseményre 2024. október 10-én került sor, így a filmcég ellentámadása sem váratott sokat magára, ami újabb ügy a Musk kontra sci-fi alkotások világában.

Minden körültekintő márkának, aki bármilyen Tesla-partnerséget fontolgat, figyelembe kell vennie Musk kiemelt, erősen politizáló, szeszélyes és önkényes viselkedését, amely néha gyűlöletbeszédbe torkollik

– idézi a BBC az Alcont.

A cég azt is részletezte, az anyagi kár jelentős, mivel a látszólagos partnerség elég rossz fényt vet rájuk, amit így bárki feltételezhet köztük és Musk között. A világ leggazdagabb emberei közé tartozó cégvezető az elmúlt időszakban számos megosztó kijelentést tett, és döntései, tettei is rendre kiverik a biztosítékot. Az USA elnökválasztásának hajrájában, ahol a Tesla vezetője nyíltan Donald Trump oldalán áll, szintén nem elhanyagolható a politikai visszhangja egy efféle feltételezett együttműködésnek.

A jelentős magyar stábbal és számos hazai helyszínen forgott Szárnyas fejvadász 2049-et az Alcon finanszírozta, Észak-Amerikában a Warner, a világ többi részén a Sony terjesztette.

Nem egyedi eset

Nem ez az első, hogy Musk filmes alkotókkal kerül összetűzésbe. A mostani esettől függetlenül, de hasonlóan a friss termékei bemutatójához kapcsolódva Alex Proyas, az Én, a robot rendezője egy X-posztban jelezte, hogy szerinte Musk és csapata lenyúlta a filmben használt dizájnokat a robotokat, vonatokat és autókat tekintve.

Az Isaac Asimov-regényt adaptáló film rendezője úgy fogalmazott:

Hé, Elon, visszakaphatnám a dizájnjaimat, kérlek?

Ennél az esetnél azonban nem olyan egyértelmű a lopás ténye. A poszt alatt igazi kommentáradat érkezett, ahol a pert támogató kommentelőktől egészen a szekptikus hangokig mindent lehet olvasni. Utóbbi kör azzal vádolja a rendezőt, hogy a dizájnok, amiket a filmhez használtak, már alapvetően sem voltak eredetiek. Az általa sérelmezett vonatdizájn-másolás már náluk is a XX. század eleji terveket idézett, miközben a robotok inkább hasonlítanak a Mitchellék a gépek ellen karakterábrázolásaira – bár utóbbi szintén nem pozitív.