Alföldit feljelentették megrontásért a filmje miatt

2008.02.26. 08:40
Visszafelé sült el Alföldi Róbert első filmjének provokatív marketingje. A nézőket a forgalmazó szerint elriasztotta a sajtó felháborodása, egy a Szövetség a Tisztességért Bizottság nevű szervezet meg a fővárosi főügyészséghez fordult.
Alföldi Róbert első filmje

"Feljelentett minket egy szervezet megrontás címén a fővárosi főügyészségen - mondta Bodzsár István, a Nyugalom producere. - Pénteken hívtak a rendőrségtől, hogy elkérjék a film dvd-kópiáját és a forgatókönyvét. Nem tudjuk mi a konkrét kifogás, de Robinak nagyon szarul esik ez az egész."

"Megrontás bűntette miatt tették a feljelentést" - erősítette meg később a producer kijelentését Borbély Zoltán ügyész, a Legfőbb Ügyészség szóvivője, majd sorolta a következő lépéseket. - A 11. kerületi ügyészség feburár 22-én feljelentés-kiegészítést rendelt el, hogy kiderítsék, a film valamelyik jelenete alkalmas-e bármilyen bűncselekmény gyanújára. Ha igen, akkor tizenöt napon belül el kell rendelni a nyomozást, ha nem, akkor a feljelentést el kell utasítani." A BRFK Kommunikációs Osztályán azt is elmondták, hogy a feljelentés Alföldi Róbert és társai ellen szól, és a Szövetség a Tisztességért Bizottság adta be.

A kampány vagy a sajtó agresszív?

Az ismeretlen szervezet a sajtóban már több helyen megjelent vádakra hivatkozik. Azt a jelenetet, amiben "a kisfiú benyúl az édesanyát alakító Udvaros Dorottya bugyijába", először a Magyar Hírlap "Alföldi Róbert művész úr mint felbujtó" című február 7-ei cikke emelte ki felháborodottan. Ezt aztán más lapok is átvették.

"A támadások egy része még egy olyan jelenetet is felidéz a nézők elriasztására, ami nincs is benne a filmben, csak a cikk írójának szegényesen piszkos fantáziájában - mondta erről Prukner Pál, a filmet forgalmazó Hungarotop vezetője. - Ha a sokat idézett jelenet az anya és a fiú között valóban ott lenne a Nyugalomban, vélhetően a korhatárbizottság sem csak 16-os karikát oszt a filmnek." A botrányt kavart rész a Nyugalomban úgy zajlik, hogy a főszereplő 10-12 éves énje elkezdi masszírozni az anyját alakító Udvaros Dorottya talpát. Egyre feljebb halad, aztán a kamera elvált a kezéről, és a folytatást csak sejtetik.

"Durva expresszív marketinggel kell eladni, nem finomkodva" - mondta még tavaly áprilisban Alföldi Róbert az Indexnek, ami azt mutatja, hogy eredetileg a rendező is bulváros promóciót tervezett. Így a Nyugalom plakátjára is rákérdeztünk, amin egy lógó mellű ősanya trónol. "Talán szokatlannak hat, de semmi esetre sem durvának - mondta a forgalmazó. - Még mielőtt kinyomtattuk volna, véleményeztettük a Reklámszövetség önszabályzó bizottságával. Egyértelműen támogatták a plakátot. Pedig azt is mondhatták volna, hogy nem javasolják a kihelyezését a közterületekre és a mozikba."

Anya és fia. Klikk!

Elfordultak a nézők

Prukner szerint ez a felhajtás annyira nem a marketing része, hogy épp "a nemtelen támadások" játszottak közre abban, hogy Alföldi nyolc kópiával vetített első rendezése az első hétvégén csak 1756 nézőt érdekelt. "Ez nyilván nagyon sok jóérzésű embert elriasztott - fejtegette. - Pedig a kortárs irodalom egyik kiemelkedő alkotásának adaptációjáról van szó, amit sokan olvastak is. A trend pedig az, hogy akik olvasták a könyvet, általában meg is nézik a filmet. Ez például a Jadviga párnája esetében is egy nagyon erős lökést jelentett." Eddig a szemlés teltházas vetítésekkel együtt is csak hatezer nézőnél tartanak, a forgalmazó összesen mégis 20-25 ezer nézőre számít.

"Nem vagyok elégedett - mondta még az első hétvége eredményéről. - Három hete még ez volt a legnézettebb film a szemlén, és ok nélkül nagyon ritkán fordul elő, hogy egy filmtől, amit nagy figyelem vesz körül, egyszer csak elfordulnak a nézők. Számos közönség-találkozón voltunk az elmúlt napokban, és akik látják, többnyire nem csalódnak a Nyugalomban. A nézők nem felháborodva és a büntető törvénykönyvért kiáltva hagyják el a vetítést követően a termeket."

Fenyő Ivánt még mindig zabálják

Ezen a hétvégén az országos nézettségi versenyt a 9 és fél randi nyerte. Fenyő Iván romantikus randisorozatát most 25 439-en, és eddig összesen több mint 93 ezren látták, pedig kritikusunk és olvasóink is lehúzták. A frissen bemutatott Sweeney Toddnak csak a második hely jutott 11 497 nézővel, a dobogó utolsó helyére a legújabb, élőszereplős Asterix-mozi futott be. Az Oscarra jelölt Michael Claytonra, amiben George Clooney Tilda Swintonnak tesz keresztbe, valamivel több mint ötezren fizettek be péntektől vasárnapig. Az első tízbe sem a Nyugalom, sem a most bemutatott Papírsárkányok nem jutott be.  • Tippek
  • Babaváró hitel