Farkasékkal táncolók

2009.05.02. 20:27 Módosítva: 2009.05.02. 21:52
Hugh Jackman az X-Men kezdetekben kapja meg az adamantium karmait az X-fegyver program tudósaitól. A művelet nem olyan bonyolult, mint ahogy azt a kezdetekben képzeltük, helyette sok ismeretlen mutánst mutatnak be.

Farkas

wolvi1

Az elpusztíthatatlan, karpengés mutánsról sok újat nem lehet mondani: Hugh Jackman most is ugyanaz a szőrös, agresszív macsó, aki az eddigi három részben volt. Azért azt nem árt elismételni, hogy a kódneve azért Rozsomák, mivel nekiugik akár a medvetermetű ellenfeleknek is. A nem fanatikus rajongóknak meg az lehet a meglepetés, hogy Logannek már az X-fegyver program előtt is voltak karmai, igaz akkor még csontból voltak. Ez persze egy utólag gyártott gyenge eredettörténet, amit a képregényírók azzal magyaráztak, hogy rendszeresen törlik a memóriáját, így erre sem emlékezhetett.

Kardfogú

sabretotth450

Rozsomák rosszabbik énje, aki ugyanúgy rendelkezik regenerálódó képességgel, meg kifinomult szaglással, ezért örök riválisa a szőrös kanadainak. A film ezt még megfejeli azzal, hogy az első jelenetben megtudjuk: ők ketten féltestvérek, és együtt kaszabolták végig az öszes nagy ütközetet az 1861-es észak-déli polgárháborútól Vietnamig. Kezdő mutánsrajongóknak megtévesztő lehet, hogy Kardfogút az első X-Menben még nem Liev Schreiber, hanem a hosszú hajú Tyler Mane játszotta. De Schreiber jó választás, nagyon dicsérik a kritikák. Egyébként a Kate és Lepoldban is Jackman konkurenciája volt, csak akkor Meg Ryanért küzdöttek. Civilben Naomi Wattsszal él együtt.

Silver Fox

silverfox450

A kanadai feketeláb indián törzs tagja, Rozsomák fiatalkori szerelme. Az X-fegyver program belőle is profi bérgyilkost nevelt. Rendelkezik öngyógyító képességgel (bár ez nem olyan erős, mint Rozsomáké), és sokkal lassaban öregszik, mint az emberek. A filmváltozatban mások gondolatait is tudja irányítani, és ő adja Logannek a Wolverine nevet, miután elmondja neki a holdat ugató Farkas-szellem meséjét. Sokáig egyébként úgy volt, hogy a Csodazsaruk Hongkongban és a Mission Impossible III. sztárja, Maggie Q játssza majd a vásznon, végül a sokkal dögösebb Lynn Collins kapta meg a szerepet, aki eddig pár akciófilmben tűnt fel, meg persze a Velencei kalmárban.

Deadpool

deadpool450

Érdekes ötlet volt a Fox stúdiótól a tinibálvány Ryan Reynoldsnak adni a nagypofájú zsoldos szerepét. Az eredeti képregényben Deadpool pont azért hordott maszkot, mert rondább, mint egy kiütéses arcú zombi. Ez az X-fegyver program egyik mellékhatása volt, és akkor jelentkezett, amikor a titkos génkísérletek során megkapta Rozsomák regeneráló képességét. Deadpool egyébként önként csatlakozott a szuperhős kommandóhoz, mert nem volt vesztenivalója: az orvosok gyógyíthatatlan rákot és súlyos elmebajt állapítottak meg nála. Az X-fegyver tagjaként a harcművészetek mestere lett, de betegesen vonzódik az otromba nagy puskákhoz és a szamurájkardhoz is. A filmbe csak az utóbbi tulajdonságát vették át, az öngyógyítást nem.

John Wraith

wraith xmen450

Az X-fegyver program egyik legelső kísérleti nyula, a filmben a Black Eyed Peas énekes-producere, Will i Am alakítja. A múltja nagyjából egyezik a képregényes eredettörténettel: Wraith is kapott az öregedésgátló szérumból, a legjobb bombaszakértőnek képezték ki, és még teleportálni is tud, ha valahonnan ki kell menteni saját magát vagy a szuperkommandó többi tagját. Ugyanolyan képessége van, mint az X-Men 2-ben Árnyéknak.

Agent Zero

agentzero450

Agent Zero a képregényben még keletnémet zsoldos volt, a filmben viszont a félig koreai Daniel Henney játssza. A hidegháborúban megedződött CIA-veterán elsődleges mutáns képessége az, hogy a szervezete el tudta nyelni a kinetikus energiákat, például egy másik mutáns energialövedékeit. Már profi mesterlövészként és bérgyilkosként került be az X-fegyver programba, hogy ő is megkapja a gyors regenerálódást. A filmben ezekről nem sok szó esik, itt egy mogorva Lucky Luke lett belőle, aki gyorsabban és pontosabban lő bárkinél: csak Zéró ügynökként szerepel, Maverickként nem.

Gambit

gambit450

Taylor Kitsch karaktere az egyetlen az X-Men kezdetekben, aki mutáns gyilkológép helyett inkább kisfiús arcú szélhámos lett. A kanadai színész-modell (Kígyók a fedélzeten) karaktere érintés útján képes bármilyen tárgyat kinetikus energiával feltölteni, ami felrobban, miután elhajította. Ezt bármivel meg tudja tenni, a "robbanókártyák" használata csak póz. Képzett közelharcos, legszívesebben egy sétapálcaszerű bottal verekszik. A képregényben a nők (Vihar és Vadóc) miatt csatlakozik az X-Menhez, a filmben viszont ő juttatja be Farkast a titkos bázisra, ahol mutánsokon kísérletekeznek az új, és tökéletesebb X-fegyver programhoz.

Haspók

blob450

Haspók a képregényben az alakváltó Rejtéllyel volt egy csapatban, Magnetót szolgálta a mutáns testvériség többi tagjával együtt, miután megszökött a cirkuszból. A filmben a Lost egyik szereplője, Kevin Durand rejtőzik a műháj alatt. Haspók képes úgy befolyásolni maga körül a gravitációs erőt, hogy még egy száguldó gyorsvonat sem tudja elmozdítani a helyéről. Gyakorlatilag sérthetetlen a zsírpárnáiról az ágyúgolyók és az irányított rakéták is visszapattannak.

Emma Frost és Scott Summers

emmaküklopsz450

A filmben a 22 éves Tahyna Tozzi alakítja a gyémánttá változó telepatát, Emma Frostot, aki a második X-Fegyver programhoz befogott, börtönben őrzött mutáns donorok egyike. Itt még tinédzser, és mivel csak évekkel később lesz tagja a Pokoltűz Klubnak, ahol a nőknek kötelező a fűző meg a harisnya, sajnos nem láthatjuk a dögös szerkójában. Az furcsa, hogy indián ő is. Scott Summers, azaz a szeméből vörös sugarakat lövöldöző Küklopsz meg már az X-Men trilógiában is benne volt, a fiatalkori énjét Tim Pocock játssza. Az eredeti képregénysorozatban sokáig ellenfelek voltak, de miután Emma is csatlakozott az X-ekhez (és később a vezetőjük lett), összejött Küklopsszal. Talán majd az X-Men Kezdetek folytatásában.